ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - Μηνύματα

Προηγούμενη σελίδα

Ομιλία του Μακαριωτάτου εις τον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν Ελσίνκι

7/8/2006

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ελσινκίου κ. Αμβρόσιε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,
Σεβαστοί Πατέρες,
Πιστέ Λαέ της Φινλανδικής χώρας,


Ευρισκόμενοι άπαντες οι Χριστιανοί μέσα στην προπαρασκευαστική περίοδο της νηστείας δια την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατέχουμε το ιδιαίτερο δώρο από τον Θεό να τιμούμε όλοι από κοινού το υψηλό πρόσωπο της Αειπαρθένου Μαρίας, της αγίας Μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και να την εορτάζουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του πλανήτη. Χριστιανοί όλου του κόσμου, με άλλη γλώσσα, άλλο χρώμα, άλλες συνήθειες, άλλες παραδόσεις και πολιτισμούς, παρά τις πολλές μας διαφορές εορτάζουμε και τιμούμε το πρόσωπο της Παναγίας μας, όπως λέει χαρακτηριστικά ο λαός στην πατρίδα μας, και αποδίδουμε σε Αυτήν τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, διότι μέσω Αυτής προήλθε η ελπίδα και η αναγέννηση όλης της κτίσεως.

Επισκεπτόμενος δε για πρώτη φορά την όμορφη χώρα της Φινλανδίας και την ιστορική Ορθόδοξη Εκκλησία Της, αισθάνομαι βαθύτατη συγκίνηση για την πλούσια θρησκευτική συνείδηση του φινλανδικού λαού, η οποία και σήμερα αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση του κόσμου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελσίνκι. Αποδεικνύεται επίσης και η ιδιαίτερη τιμή που χαρακτηρίζει τους δύο λαούς μας για το πρόσωπο της Παναγίας, στοιχείο που διατρανώνει τον πλούτο της Ορθοδόξου Παραδόσεως, και όπως είπα, δεν γνωρίζει διακρίσεις και ανθρώπινες μικροδιαφορές.

Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι πολύ κοντά σε κάθε άνθρωπο, Σεβασμιώτατε, και θα έλεγε κανείς πως η σχέση μας με Αυτήν περιέχει και στοιχεία μητρότητος. Κάθε ένας από εμάς τη θεωρεί δεύτερη μητέρα του και με απλότητα προσεγγίζει το εικόνισμά της, παρακαλώντας Την να μεσιτεύσει στον Υιό Της και να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θα ήθελα να σταθώ εδώ λίγο παραπάνω στην έννοια αυτή καθ’ αυτή της απλότητος, που διαφαίνεται σε πολλούς χριστιανούς, κάθε χώρας και πολιτισμού. Η σχέση μας με τον Θεό είναι απλή γιατί απλός είναι ο ίδιος ο Θεός. Η ταπείνωση και η θυσία Του άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου και εγκαινίασε μία νέα πορεία για την ανθρωπότητα. Παρ’ όλα αυτά το πρόσωπο του Θεού παραμένει για όλους μας απρόσιτο και δυσνόητο πολλές φορές, διότι αγνοούμε την απλότητα που εμπεριέχεται στη σχέση μας μ’ Εκείνον. Μόνον η βαθειά και πραγματική πίστη ανοίγει τα μάτια της ψυχής μας, υπερβαίνοντας έτσι τη σφαίρα του λογικού που διψά για αποδείξεις και αγνοεί την απλότητα του Λόγου του Θεού.
Με μια λέξη αγαπητοί μου αδελφοί, είμαι απλός σημαίνει αγαπώ ολοκληρωτικά τον Θεό. Και αυτήν την αγάπη, καλώ όλους σας σήμερα να κάνετε πράξη στη ζωή σας, στην καθημερινότητά σας, στη σχέση σας με τον άλλο, τον ξένο, τον συγγενή, τον φίλο.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις από την καρδιά μου, Σεβασμιώτατε άγιε Ελσινκίου, επισκέπτομαι τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Μητροπόλεώς σας, τον περικαλλή αυτόν Ναό που τόσο επάξια διαποιμαίνετε και επιτρέψατέ μου να σας συγχαρώ δημοσίως δι’ αυτό. Άλλωστε, το πρόσωπό σας είναι γνώριμο στην Εκκλησία της Ελλάδος, λόγω των ειλικρινών αισθημάτων που τρέφετε δι Αυτήν αλλά και για την αγάπη την οποία έχετε για τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Η συμμετοχή Σας σε διάφορους διαχριστιανικούς διαλόγους, η μέριμνά Σας δια την σημερινή άριστη λειτουργία του Μοναστηριού στο Valamo και η ενασχόλησή Σας με τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα του ευρωπαϊκού χώρου, καθιστούν υμάς άγιε Ελσινκίου ιεράρχη με αγωνιστικό φρόνημα και θυσιαστικό πνεύμα.

Συγχαίροντάς Σας Σεβασμιώτατε, για μία ακόμη φορά, προσεύχομαι όπως η Μητέρα όλων των Χριστιανών, Υπεραγία Θεοτόκος, σκέπει και φωτίζει την ποιμαντορία σας στην αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενη σελίδα