ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - Μηνύματα

Προηγούμενη σελίδα

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα διαγωνισθούν στις σχολικές εξετάσεις (Μάϊος- Ιούνιος 2006)

15/5/2006

Αγαπητά μου παιδιά,
Χριστός Ανέστη!

Η Ανάσταση του Κυρίου μας όσο και αν δεν είναι εύκολα ορατό μας μαθαίνει πολλά για τη ζωή μας και ιδιαίτερα για τους σταθμούς εκείνους τους οποίους θεωρούμε κρίσιμους, όπως εσείς τις εξετάσεις.
Αρχικά, μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι η ζωή μας δεν μετριέται μόνο με όσα μαθαίνουμε ότι είναι σημαντικά, αλλά και με άλλα τα οποία δεν φανερώνονται εύκολα στα μάτια ενός ανθρώπου όταν στην καρδιά του δεν ζει ο Χριστός. Η ζωή μας όταν είναι Χριστοκεντρική δεν έχει όρια. Νικά το θάνατο και είναι βαθιά ουσιαστική γιατί αναπνέει τον αέρα της αιωνιότητας. Αυτό που θεωρείται μέλλον δεν έχει τέλος και είναι πολύ περισσότερο σημαντικό από την επιτυχία ή την αποτυχία κάποιου στις εξετάσεις.
Μας διδάσκει ακόμα, ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος να δημιουργεί και να ζει ελεύθερος. Η ελευθερία που μας δωρίζεται από την Ανάσταση ουσιαστικά σημαίνει μια καινούργια θέαση του κόσμου αλλά και της προσωπικής μας ζωής.
Κανένα γεγονός ευχάριστο ή δυσάρεστο δεν είναι πολυτιμότερο από αυτό το δώρο. Οι δυνατότητες κάθε ανθρώπου να δημιουργεί είναι ανεξάντλητες και υπερβαίνουν τις οποιεσδήποτε ευκαιρίες που προσφέρονται από τα εκπαιδευτικά συστήματα.
Διδασκόμαστε ακόμα, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την πνοή του Αγίου Πνεύματος. Όταν δίνεται στο χριστιανό η έμπνευση αυτή, η καρδιά του γεμίζει από φως, ζωή και χαρά και έτσι κάθε τι άλλο μοιάζει να είναι λεπτομέρεια. Οι εξετάσεις δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο για τη ζωή αυτή. Δεν είναι ούτε εμπόδιο, ούτε και εφαλτήριο. Αποτελούν μια χρήσιμη εμπειρία.
Τέλος, μαθαίνουμε ότι κάθε ανθρώπινο πρόσωπο στα μάτια του Θεού έχει ανυπολόγιστη αξία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να συγκρινόμαστε με τους άλλους αλλά να τους αγαπάμε όπως ο Θεός.
Σε αυτόν τον ορίζοντα αγαπητά μου παιδιά, αυτό που έχει σημασία είναι τα πρόσωπά σας. Στις καρδιές σας να υπάρχει το πρόσωπο του Χριστού. Αυτό δίνει νόημα στις εξελίξεις της προσωπικής σας ζωής.
Προσεύχομαι ώστε στη ζωή σας να μη νοιώθετε αγωνία αλλά δίψα και πείνα για αυτό το νόημα το οποίο θα σας βοηθήσει να τη βλέπετε με σταθμούς που έχουν χρώματα.
Σας προσκαλώ στον ειδικό Παρακλητικό Κανόνα που θα τελέσουμε για όλα τα παιδιά, την Κυριακή 21 Μαΐου και ώρα 8.00 μμ στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
Στο τέλος, θα μοιράσω σε όλους, ως ένα πολύ μικρό δείγμα συνοδοιπορίας και ευλογίας, ένα στυλό.
Καλό διάβασμα παιδιά μου.

Μετά πατρικών ευχών

Ο Αρχιεπίσκοπος
Ο Αθηνών Χριστόδουλος


Προηγούμενη σελίδα