ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΕΙΜΕΝΑ



Μηνύματα

Προηγούμενη σελίδα


Μήνυμα αφύπνισης και αγωνίας του Μακαριωτάτου προς τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες επί τη ευκαιρία των εκδηλώσεων εις μνήμην του αποστόλου Παύλου

29/6/2006

Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου (29/6/2006)

Μήνυμα αφύπνισης, αγωνίας και αυτοκριτικής απέστειλε σήμερα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προς όλες τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλού, προς τιμήν των Εκπροσώπων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις εις μνήμην του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αποστόλου Παύλου.

Ο Μακαριώτατος έκανε μία αξιολόγηση της κατάστασης στη οποία βρίσκονται οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, κυρίως των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι: «Στην Ευρώπη ο Χριστιανισμός πολεμείται, απαξιώνεται και διέρχεται σφοδρή κρίση. Η εποχή μας πορεύεται το δρόμο της αγνοώντας, δυστυχώς, το μήνυμα και την παρουσία της Χριστιανικής Εκκλησίας. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας μπορεί να γινόμαστε αποδέκτες εκδηλώσεων τιμής από τους πιστούς, η ουσία, όμως, είναι και συχνά αδυνατούμε να την δούμε, ότι η ζωή εξελίσσεται μακράν της επιρροής του λόγου του Θεού και όλοι μας είμαστε μάρτυρες της ανακατανομής των αρχών και των αξιών, που οφείλει να ερεθίζει την ποιμαντική μας δράση και αγωνία…
Πρέπει να αφυπνιστούμε γιατί χάνουμε σήμερα τη νεολαία και αυτό συμβαίνει γιατί μιλούμε σε διαφορετική συχνότητα. Οι περισσότεροι ασχολούμαστε με κενά έργα, με την «διακονία» των τύπων, με το πώς θα μειώσουμε και θα βλάψουμε ο ένας τον άλλο, αγνοώντας την ουσία, ενώ βλέπουμε δίπλα μας να χάνονται ψυχές, «υπέρ ών Χριστός απέθανε». Πού πάμε, πώς πορευόμαστε οι Ορθόδοξοι; Κοιτούμε τα δευτερεύοντα ενώ ο κόσμος έχει ανάγκη την Εκκλησία του γιατί γνωρίζει ότι μόνον αυτή μπορεί να τον στηρίξει στα δύσκολα, να του δώσει το χέρι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τον ταλαιπωρούν και τον ταλανίζουν…
Ο λόγος μας πρέπει να γίνει αξιόπιστος, η ζωή μας να είναι υποδειγματική. Οι ενέργειές μας πρέπει να ξεφύγουν πλέον από τα δυσκίνητα όρια και πλέγματα του συντηρητισμού, να βγουν προς τα έξω για να συναντήσουν τον κόσμο, να αναζητήσουν τους πονεμένους και δυστυχισμένους. Ο κόσμος γύρω μας χάνεται κι εμείς ενδιαφερόμαστε για τη βόλεψή μας. Πρέπει ν’ αντιδράσουμε, αν θέλουμε να τιμήσουμε αυτό που είμαστε… Υπάρχουν Εκκλησίες γύρω μας που σφαδάζουν, κλαίνε και οδύρονται, όπως η αδελφή Εκκλησία της Κύπρου, που επί 32 χρόνια βιώνει την απίστευτη τραγωδία και αδικία της προκλητικής Τουρκικής κατοχής, που ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και καταπατά κάθε ίχνος διεθνούς Δικαίου. Δίκαιο και το παράπονο και του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιγνατίου: «Kάθε Εκκλησία αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της. Πού είναι η ενότητά μας;» Κινδυνεύουμε να χάσουμε το λαό μας, δε διαλεγόμαστε με την κοινωνία, με την επιστήμη, με τους εαυτούς μας τους ίδιους, γιατί πιστεύουμε ότι όλα είναι αυτονόητα. Αυτή, όμως, είναι λάθος σκέψη γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ας αφυπνιστούμε γιατί θα βρεθούμε σε αδιέξοδο!
Το κύμα της απιστίας δεν αναχαιτίζεται παρά μόνο με την ενεργή παρουσία μας. Αυτή, όμως, συχνά δεν υπάρχει. Δεν είμαστε άνθρωποι της Εκκλησίας για να ζούμε βολεμένοι και ν’ αρκούμαστε στις εκδηλώσεις τιμής προς τα πρόσωπά μας. Έχουμε χρέος έναντι Θεού και ανθρώπων, να πεθάνουμε για να ζήσει ο κόσμος, διαφορετικά θα μείνουμε μόνοι και τη θέση μας θα πάρουν άλλοι…»

Προηγήθηκε η ανάγνωση επιστολής του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξ αφορμής της Θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Μακαριώτατε… συνεχίζετε τας από ετών καλώς καθιερωθείσας ευχαριστηρίους δεήσεις εν τω πλησίον της Ακροπόλεως κατ’ εξοχήν τόπω του κηρύγματος του Αποστόλου, καθώς και τας λοιπάς συναφείς τελετάς, παραλλήλως προς όσας τελούνται, είτε αποφάσει της υπό την προεδρείαν Υμών Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, είτε τη προνοία των Ιερωτάτων οικείων Ποιμένων εις τας κατά τόπους, κοινότητας, αίτινες εις του αυτού μεγαλουργού Αποστόλου την δράσιν ανάγουν την Θεοβούλητον αυτών απαρχήν…»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλός, απευθύνοντας χαιρετισμό, ευχήθηκε: «Σε ένα κόσμο χειμαζόμενο από πλείστα ανυπέρβλητα προβλήματα, τα κηρύγματα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου μακάρι να αποτελούν τη βάση του συνολικού πλέγματος αξιών ζωής για όλους μας και κυρίως τους νέους, που αναζητούν διέξοδο από τα σύγχρονα αδιέξοδα…»

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, οι οποίοι συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν την Ιερά Σύνοδο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, γιατί, με τη διοργάνωση εορτών, όπως η Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίνουν την ευκαιρία να τονιστεί η ανάγκη ενότητος, η οποία καθίσταται ζωτικής σημασίας στην εποχή μας.

Αίσθηση προκάλεσε η κραυγή αγωνίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Χρυσοστόμου, εκπροσώπου τη Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος συγκινημένος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Η Σαλαμίνα, στην οποία το πρώτον αποβιβάστηκαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, φέρνοντας το μήνυμα του Ευαγγελίου στην Κύπρο, στενάζει κάτω από την τουρκική κατοχή. Αν κάποιος θελήσει ν’ ακολουθήσει σήμερα τα βήματα του Παύλου στην Κύπρο, δε θα τα καταφέρει… Ζητώ την αδελφική σας βοήθεια για την απελευθέρωση της πατρίδος μου. Ασκείστε όλη σας την επιρροή στις Κυβερνήσεις σας για να αρθεί η αδικία εναντίον της Κύπρου. Ευχαριστώ, Μακαριώτατε, για την αμέριστη συμπαράσταση στη δύσκολη τελευταία καμπή του προβλήματός μας. Ευχαριστώ προσωπικά εσάς, για τις πρωτοβουλίες σας υπέρ των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού. Σας ευχαριστώ γιατί η φωνή σας δρα καταλυτικά στην ηγεσία του Κυπριακού λαού και της Κυπριακής Εκκλησίας…»


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου


Προηγούμενη σελίδα