Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Κεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Χαλκίδος


ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (26 Ιανουαρίου 2010)


ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙῼ
Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
ΚΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΒΕΡΓΗΣ)

     

     

(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Ιεράς Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, ότι σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 13.40 αναπαύθηκε εν Κυρίω στην οικία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος κυρός ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (Βέργης).

Ο Μακαριστός ήδη Μητροπολίτης Χαλκίδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 από τους ευσεβείς γονείς του Μηνά και Ευαγγελία. Από νεαρή ηλικία συνδέθηκε με τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ματθαιάκη, μετέπειτα Μητροπολίτη Μαρωνείας και ακολούθως Νέας Ιωνίας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το Πτυχίο του το 1952. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος και το επόμενο έτος (1953) Πρεσβύτερος, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο (Δασκαλάκη) και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας επί μία δεκαετία (1952 – 1962), αναπτύξας σπουδαία δραστηριότητα.

Μετατεθείς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διετέλεσε Διευθυντής της Ιεράς Εξομολογήσεως στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1962 έως το 1970, ενώ παράλληλα κατά τα έτη 1962 έως 1967 υπηρέτησε ως Υποδιευθυντής και Πνευματικός του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, όπως και Καθηγητής του μαθήματος της Εξομολογητικής στο «Φροντιστήριο Πνευματικών» στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Κατά τα έτη 1962 και 1963 απεστάλη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Δυτική Γερμανία για να εξυπηρετήσει τις πνευματικές ανάγκες των αποδήμων Ελλήνων. Στη συνέχεια και κατά τα έτη 1962 έως 1974 υπηρέτησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας Αθηνών, όπου επεδόθη τόσο στο εξωραϊστικό έργο του Ιερού Ναού, όσο και στο πνευματικό. Κατά τα έτη 1970 έως 1973 διετέλεσε Γραμματεύς στη Μόνιμη Συνοδική Επιτροπή Ποιμαντικού Έργου.

Από τον Ιανουάριο του 1974 έως της εκλογής του ως Μητροπολίτου υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ στην Ιερά Σύνοδο, όπως επίσης και Διευθυντής του Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου και Γραμματεύς της Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας.

Στις 13 Ιουλίου 1974 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Χαλκίδος και στις 14 Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας, ενώ στη Χαλκίδα ενθρονίστηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου 1974.

Στο διάστημα των 27 και ήμισυ ετών της Αρχιερατείας του, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος διακρίθηκε για το πράο και αόργητο του χαρακτήρα του, την σύνεση και την σοβαρότητα στη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως και των Ιδρυμάτων Της, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη η μέριμνά του για την εξεύρεση και χειροτονία αξίων και καλών Λειτουργών της Εκκλησίας μας, δημιουργώντας στην Τοπική Εκκλησία το θεσμό των «Αναγνωστών», από τον οποίον προήλθαν και οι περισσότεροι από τους σημερινούς Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και αυτός ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος (Τριανταφύλλου). Χαρακτηριστικό της μέριμνάς του αυτής είναι ότι ανανέωσε με τις χειροτονίες που έκαμε, τα ¾ σχεδόν του ιερατικού δυναμικού της Ιεράς Μητροπόλεως. Μάλιστα, πολλοί από τους Κληρικούς και πνευματικά του τέκνα υπηρετούν σήμερα την Αγία μας Εκκλησία από επιτελικές θέσεις, όπως ο Σεβασμιώτατος διάδοχός του Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος – Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ.ά.

Επί των ημερών του συνεχίστηκε η άψογη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ιδρύθηκε και λειτουργεί το Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο στην Ιστιαία, θεμελιώθηκε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Αγίας Μαγδαληνής στην ίδια Πόλη, ενώ κατασκευάσθηκαν και εγκαινιάσθηκαν: ο Νέος Ξενώνας του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, περισσότερα από 20 Πνευματικά - Νεανικά Κέντρα σε διάφορες Ενορίες, καθώς και το Πρότυπο Κτιριακό Συγκρότημα των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή Ταξιάρχης Ηλίων της Βορείου Ευβοίας, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν 800 περίπου παιδιά. Επίσης, μερίμνησε για την επωφελέστερη αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων και ιδιαιτέρως του Ορφανοτροφείου Αρρένων Χαλκίδος, ενώ ανέπτυξε τη φιλανθρωπική διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως μέσα από τις προσφορές του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και των παραρτημάτων του Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων προς τους ενδεείς αδελφούς μας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χρυσόστομος καλλιέργησε ακόμη την αγάπη και τον σύνδεσμο με τους Ιερείς της Επαρχίας του, συγκαλώντας τακτικά Ιερατικά Συνέδρια, συσφίγγοντας έτσι και την μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά κυρίως δίνοντας αφορμή μ’ αυτές τις Συνάξεις να ανοιχθούν νέοι δρόμοι ποιμαντικής προσφοράς και επικοινωνίας.

Ακόμη, ανέπτυξε τον τομέα της Ιεράς Εξομολογήσεως και του Κηρύγματος, με την χειροθεσία νέων Πνευματικών και τη χειροτονία νέων Ιεροκηρύκων και Κηρύκων του Θείου Λόγου και την τακτική αποστολή τους στην ύπαιθρο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπως και τη νεανική κίνηση της Ιεράς Μητροπόλεως με τη σύσταση και λειτουργία Κατηχητικών Σχολείων, της Χορωδίας-Ορχήστρας Νέων, η οποία «αγκαλιάζει» 200 και πλέον παιδιά, των Ειδικών Σχολών: Υποψηφίων Κατηχητών, Κατασκηνωτικών Στελεχών, Στελεχών Ποιμαντικού Έργου και Αντιαιρετικού Αγώνος, ενώ καλλιέργησε και την επικοινωνία με την Σχολική Κοινότητα, μέσα από τη λειτουργία του θεσμού των Κληρικών συμπαραστατών Εκπαιδευτηρίων.

Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατείας του επισκέφθηκαν την Ιερά μας Μητρόπολη, κατόπιν προσκλήσεώς του, εξέχουσες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, οι Μακαρστοί Πατριάρχες Μόσχας και πασών των Ρωσιών κυρός ΠΟΙΜΗΝ και κ.κ. ΑΛΕΞΙΟΣ, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ κ.ά.

Για όλη αυτή την προσφορά του τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Χαλκιδέων, κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδος επί δημαρχείας Χαραλάμπους Μανιάτη, σε ειδική Εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Χαλκίδος το 1999. Τιμήθηκε ακόμη με την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο του απένειμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ κατά την επίσκεψή του στη Χαλκίδα, την 6η Ιανουαρίου 2005.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χρυσόστομος υπήρξε σοφός και συνετός και γι’ αυτό, όταν κατάλαβε ότι τα προβλήματα της υγείας του δεν του επέτρεπαν την ομαλή άσκηση των καθηκόντων του, υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο, τον Νοέμβριο του 2001, την παραίτησή του από τα καθήκοντά του ως Μητροπολίτου, η οποία και έγινε αποδεκτή. Αξιώθηκε δε, να δει ως διάδοχό του ένα από τους πλέον στενούς συνεργάτες του και αγαπητό πνευματικό του τέκνο, τον Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο.

Από την ημέρα της παραιτήσεώς του έως και την κοίμησή του απήλαυσε την αγάπη, τη στοργή και την ακούραστη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, της αδελφής του Ευσταθίας μετά του συζύγου της ιατρού κ. Σταύρου Δεληγιάννη και των πολλών πνευματικών του τέκνων, ενώ διατήρησε, με απόφαση του Μητροπολίτου μας, όλα τα δικαιώματα που είχε και ως εν ενεργεία Αρχιερεύς.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (Βέργης) αφήνει σε όλους μας μνήμη αγαθού Ποιμένος και ανθρώπου που πόνεσε την Εκκλησία και την είχε πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα στη ζωή του.

Το σκήνωμα του θα εκτεθεί σε λαϊκό Προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, από σήμερα τό εσπέρας (20.00), ενώ αύριο το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος θα προεξάρχει εκεί της Θείας Λειτουργίας.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Ιεράρχου θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη και ώρα 15.00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. Η ταφή θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο της Πόλεώς μας.


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ