Home   ECCLESIA

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 
Προηγούμενη Σελίδα


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ TON AΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ



Αγαπητά μου παιδιά,

Όλοι μας, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έχουμε συνειδητοποιήσει την τραγικότητα της ουσιοεξάρτησης για το ίδιο το άτομο, την οικογένειά του και την κοινωνία μας συνολικά. Θα έλεγα δε και τον κόσμο ολόκληρο, αφού στον τομέα της ουσιοεξάρτησης η παγκοσμιοποίηση, δυστυχώς, έχει προ πολλού ολοκληρωθεί. Το άτομο που έχει εμπλακεί στη δίνη των ναρκωτικών είναι τις πιο πολλές φορές αποδομημένη προσωπικότητα, κυριολεκτικά άτομο και όχι πρόσωπο, αφού εσωτερικά έχει αποδιοργανωθεί και έχει χάσει τους υγιείς δεσμούς με τους οικείους του και τον κοινωνικό περίγυρο. Όσοι συγγενείς έχουν ένα δικό τους άνθρωπο βυθισμένο σ' αυτήν την τραγική κατάσταση βιώνουν και αυτοί ένα μαρτύριο συνειδησιακό, γιατί βλέπουν τον άνθρωπό τους νε περιφέρει εδώ κι εκεί το σαρκίο του και τις πιο πολλές φορές αδυνατούν να του προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

Η κοινωνία μας, παρά τις θρηνώδεις κραυγές για το πρόβλημα και την έκφραση συμπαράστασης προς τους χρήστες και τους οικείους τους, παρουσιάζει, σε αρκετές περιπτώσεις, συμπεριφορές ρατσιστικές, αποκλεισμού και αδιαφορίας, έως ότου το πρόβλημα που υπάρχει στην αυλή του διπλανού κτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

Όπως καταλαβαίνετε, η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει γι' αυτά τα βαθύτατα ταλαιπωρημένα παιδιά της και ακόμη θέλει να ενθαρρύνει όσους συμπαρίστανται, ως άλλοι Κυρηναίοι, στη μαρτυρική πορεία προς τον ατέλειωτο Γολγοθά των χρηστών και των οικείων τους.

Έτσι, εκτός από την έκφραση της αγάπης της προς τους ίδιους τους χρήστες και τη διαβεβαίωσή της ότι τους θεωρεί παιδιά της, έστω κατατραυματισμένα θανάσιμα, προσπαθεί να συμβάλει με την όλη πνευματική προσφορά της στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η όλη διακονία στις ενορίες μας, ιδιαίτερα προς τη νεότητα, είναι ένα μακροχρόνιο πνευματικό πρόγραμμα πρόληψης και αποφυγής, όχι μόνο από την ουσιοεξάρτηση, αλλά και από όλα τα παρεμφερή δεινά, όπως είναι το αλκοόλ κ.τ.λ.

Ακόμη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας έχει καταβληθεί μία συστηματική προσπάθεια, από ειδικευμένους ιερείς, με φορέα το ίδρυμα "ΔΙΑΚΟΝΙΑ", ώστε να βοηθηθούν τα πρόσωπα τα εμπλεκόμενα στην ουσιοεξάρτηση και να αισθανθούν οι ίδιοι και οι οικείοι τους ότι υπάρχει δίπλα τους η στοργική αγκαλιά της μητέρας Εκκλησίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια υπάρχει κάποιος ιερέας ο οποίος, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων των επαγγελμάτων υγείας θα προσπαθήσει να οδηγήσει το εξαρτημένο άτομο σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα και, παράλληλα, με την ειδική συμβουλευτική θα στηρίξει τους γονείς και τους οικείους, ώστε να μπορούν να σταθούν σωστά καα αποτελεσματικά δίπλα στο χρήστη.

Γι' αυτό, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, καλώ τα πληγωμένα από την ουσιοεξάρτηση παιδιά μας να σηκώσουν το κεφάλι, να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού, να απευθυνθούν και στην Εκκλησία για το πρόβλημά τους. Στους οικείους των χρηστών, εκτός από τις πατρικές ευχές και ευλογίες μου, προτρέπω να συνεχίσουν τον αγώνα τους, γιατί τους έχουν ανάγκη οι δικοί τους και, ακόμη, γιατί ο Θεός ευλογεί και ανταμείβει τους αγωνιστές των καλών έργων.

Σ' ολόκληρη την κοινωνία μας, στο ευσεβές ποίμνιο της Εκκλησίας μας παρακαλώ να αποφύγουμε κάθε είδους ρατσιστικές, απορριπτικές διαθέσεις έναντι των χρηστών και των οικείων τους. Ας μην προσθέτουμε με τη στάση και τα λόγια μας πόνο πάνω στον πόνο τους και μάλιστα ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας δούμε ο καθένας τις ευθύνες του για το πρόβλημα, αλλά και τον τρόπο που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.

Τελειώνοντας, σας προτρέπω όλους, κατά μίμηση του Κυρίου μας, να ακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του καλού Σαμαρείτου, που έσπευσε να βοηθήσει και να εκφράσει την αγάπη του, χωρίς να θέσει όρους ή προϋποθέσεις. Εξάλλου, ο Κύριος τον καλό Σαμαρείτη τον θεώρησε ως τον αληθινό και γνήσιο πλησίον, ως αυτόν που έδειξε έμπρακτα την αγάπη προς το συνάνθρωπο, πράγμα το οποίο είναι και η επίδειξη της αγάπης μας προς τον ίδιο το Θεό.

Προηγούμενη Σελίδα