Home   ECCLESIA

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 
Προηγούμενη Σελίδα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Εκδήλωση λήξης εκπαιδευτικού προγράμματος πρόληψης 2002-2003
(Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων, 29 Μαΐου 2003)

Έναρξη εκδήλωσης

υπό του Αιδ. Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινού Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Βρισκόμαστε όλοι μας σήμερα προσκεκλημένοι του ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης "ΔΙΑΚΟΝΙΑ", που είναι μία από τις υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, για να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση λήξης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Πρόληψης 2002-2003, ένα εορταστικό, θα έλεγα, πρόγραμμα που επισφραγίζει τη δουλειά μηνών σε έναν τομέα δραστηριοποίησης του ιδρύματός μας.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά από το παρελθόν, αγαπητοί αδελφοί, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος που υπηρετούσα, την ευαισθησία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας για το μεγάλο σύγχρονο κοινωνικό αυτό πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο Μακαριώτατος, αφ’ ης στιγμής ανήλθε στον Αποστολικό θρόνο των Αθηνών, δεν έπαψε, όπως και πριν, επανειλημμένα να εξωτερικεύει, ιδιαίτερα σε μάς τους άμεσους συνεργάτες του, την εντονώτατη επιθυμία του να κάνει και η Ιερά Αρχιεπισκοπή κάτι για το θέμα της καταπολέμησης της ουσιοεξάρτησης.

Και πρώτος καρπός της αγωνίας του αυτής είναι η σύσταση του ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ». Προσωπικώς, λόγῳ της υπηρεσιακής μου θέσεως, παρηκολούθησα μέχρι σήμερα την πορεία του ιδρύματος αυτού και είμαι σε θέση να ξέρω τις πολλές, φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται σ’ αυτό και γι’ αυτό σήμερα χαιρόμαστε όλοι για κάποια πρώτα αποτελέσματα.

Η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί σκεφτόμαστε ότι μέσα σε ένα βάθος χρόνου, σε μια προοπτική, το να εκπαιδεύεις στελέχη σε θέματα πρόληψης είναι σαν να σκορπάς αντισώματα ψυχικής και πνευματικής υγείας στον οργανισμό της κοινωνίας, που βάρυνε τόσο πολύ από "τυπικές" και "άτυπες", προσδιορισμένες και μη, δηλαδή, πνευματικές ασθένειες, που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε και απειλές.

Χαιρόμαστε που η μητέρα μας Εκκλησία δια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας διαθέτει αυτήν την πρωτοποριακή εκκλησιαστική υπηρεσία και προβαίνει σε μία προωθημένη ποιμαντική πράξη. Το τελευταίο μάλιστα θα γίνει καλύτερα αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι η υπηρεσία μας αυτή είναι η δεύτερη, μετά το θεραπευτικό πρόγραμμα "Αγία Σκέπη" της Εκκλησίας της Κύπρου, υπηρεσία ενασχόλησης με το πρόβλημα της καταπολέμησης της ουσιοεξάρτησης σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Μπαίνοντας η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας στο χώρο αυτό, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες, όχι μόνο μητροπόλεις της Εκκλησίας μας, αλλά και αδελφές ορθόδοξες Εκκλησίες, αφού το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, Μακαριώτατε, δοξάζουμε το όνομα του αγίου Θεού, γιατί μας αξιώνει να Τον υπηρετούμε στα πρόσωπα των τέκνων Του και δη των εμπεριστάτων, στα πρόσωπα των εν Χριστῳ αδελφών μας.

Ευχαριστούμε και Εσάς, από τα βάθη της ψυχής μας, που έχετε αναλάβει τέτοια προσπάθεια και μας καθοδηγείτε ανυστάκτω όματι.

Ευχαριστούμε, ερίτιμε κυρία Υπουργέ, για το έμπρακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον σας για την υπηρεσία αυτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Ευχαριστούμε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος "ΔΙΑΚΟΝΙΑ", διότι με τη σοφία και την πείρα τους μας βοηθούν πάρα πολύ.

Τέλος, ευχαριστούμε τον Γενικό Διευθυντή, τον αγαπητό αδελφό και συλλειτουργό πατέρα Κωνσταντίνο Καραϊσαρίδη και το προσωπικό του ιδρύματος, που με πολύ κόπο και πολλή προθυμία υλοποιούν τόσο πρωτοποριακές ποιμαντικές δράσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Προηγούμενη Σελίδα