Home   ECCLESIA

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 
Προηγούμενη Σελίδα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Εκδήλωση λήξης εκπαιδευτικού προγράμματος πρόληψης 2002-2003
(Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων, 29 Μαΐου 2003)

«Πρόληψη και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2002-2003»

της κ. Έλλης Δρακάκη (εκ μέρους του προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης)

Με τη σειρά μας, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης του Ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση.

Σκοπός σήμερα είναι να τιμήσουμε τους πρώτους συνεργάτες μας στην πρόληψη, καθώς και να σας μεταφέρουμε κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, ως στελέχη πρόληψης, την εμπειρία που αποκομίσαμε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας γονέων και στελεχών νεότητας, που εφαρμόστηκε στις Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες το τρέχον ιεραποστολικό έτος.

Αρχικός στόχος μας ήταν να προάγουμε την πρόληψη στην ενοριακή κοινότητα. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτές τις δύο ομάδες - στόχο ήταν διότι γνωρίζαμε καλά ότι οι γονείς και τα στελέχη νεότητας επηρεάζουν άμεσα την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και μπορούν να το θωρακίσουν με τέτοιες δεξιότητες, ώστε το παιδί με τη σειρά του να μπορεί να αντιστέκεται στις σύγχρονες πιέσεις που δέχεται και να λέει «όχι» σε κάθε είδους βλαπτική συμπεριφορά, όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Έχοντας, βέβαια, υπόψη μας ότι η Εκκλησία ήδη προάγει την πρόληψη μέσα από τις ενοριακές της δράσεις, προσπαθήσαμε αυτές να τις αξιοποιήσουμε και να συνεργαστούμε με τις υπάρχουσες ενοριακές δομές, εμπλουτίζοντάς τις με τεχνογνωσία και επιστημονικότητα.

Αυτό, λοιπόν, το διαφορετικό που είχαμε να δώσουμε, ήταν η μέθοδος. Με ποιον τρόπο, δηλαδή, θα καταφέρναμε να επιτύχουμε το σκοπό μας, να προάγουμε την πρόληψη στην ενορία. Η μέθοδος τελικά που εφαρμόσαμε ήταν όχι η απλή ενημέρωση και η μετάδοση «στεγνών» θεωρητικών γνώσεων, αλλά η ευαισθητοποίηση.

Μας ενδιέφερε να μεταδώσουμε στους γονείς και στα στελέχη νεότητας τις γνώσεις, αφού όμως πρώτα οι ίδιοι κατάφερναν να τις φιλτράρουν, να τις κάνουν δικές τους, βίωμά τους. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, οι γονείς και τα στελέχη νεότητας, ευαισθητοποιημένοι οι ίδιοι πλέον πάνω στο θέμα, γίνονται μοχλός, δίαυλος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τόσα άλλα μέλη αυτής της κοινότητας.

Επιλέξαμε να κινηθούμε σε επίπεδο ομάδας. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 17 ομάδες αγωγής υγείας, 8 γονέων και 9 στελεχών νεότητας.

Τα μέλη των ομάδων είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν το αίσθημα της ομαδικότητας, να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τις εμπειρίες τους και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτών των προγραμμάτων μας προβλημάτισε ιδιαίτερα ο βιωματικός τρόπος μάθησης, ο οποίος απαιτούσε την ενεργητική συμμετοχή των μελών.

  • Πώς ένας τέτοιος, νέος τρόπος μάθησης θα μπορούσε να γίνει κατανοητός από τους ενορίτες;
  • Πώς οι γονείς και τα στελέχη νεότητας, ως μέλη ομάδων, θα συμμετείχαν σε παιχνίδια αυτογνωσίας και σε δραματοποιήσεις ρόλων;
  • Πώς οι ενορίτες θα αποδέχονταν το γεγονός ότι ο συντονισμός των ομάδων θα γινόταν από τον επιστημονικά υπεύθυνο και όχι από τον ιερέα της ενορίας που εμπιστεύονταν;

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που μας προβλημάτισαν κατά τη φάση τόσο του σχεδιασμού, όσο και της έναρξης των ομάδων.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δόθηκαν από τα ίδια τα μέλη καθώς προχωρούσαν οι συναντήσεις, ξεκάθαρα όμως με τη λήξη των ομάδων, όπου ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το εκπαιδευτικό σεμινάριο που παρακολούθησαν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των γονέων και των στελεχών νεότητας που συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή στο σεμινάριο και τη συνεργασία που είχαν με τους συντονιστές. Η πλειοψηφία επίσης εκφράστηκε θετικά για τη βιωματική διαδικασία και την έμφαση που δόθηκε στην ομαδικότητα, έστω και αν τα ίδια αυτά στοιχεία δυσκόλεψαν κάποιους προσωπικά κατά την εφαρμογή τους. Αλλαγές που πρότειναν τα μέλη των ομάδων θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, όταν θα κληθούμε από τη Διεύθυνση να σχεδιάσουμε το επόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόληψης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Χριστόδουλο. Μακαριώτατε, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είναι για μας μέγιστη ευθύνη αλλά και πηγή δύναμης δημιουργικής το γεγονός ότι μπορούμε να αισθανόμαστε φορείς των δικών Σας ποιμαντικών οραμάτων στο να συμβάλλει η Εκκλησία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Ευχαριστούμε:

  • Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για το συνεχές ενδιαφέρον του σχετικά με την πρόοδο του έργου που έχουμε αναλάβει.
  • Τα αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος «Διακονία», για τα οποία αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη που μας έδωσαν τη δυνατότητα να εργαστούμε σε αυτό το χώρο.
  • Το Διευθυντή μας, π. Κωνσταντίνο Καραϊσαρίδη και τους συνεργάτες του για την αμέριστη συμπαράστασή τους,

    καθώς και όλους τους ιερείς, που υποστήριξαν και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια του Κέντρου Πρόληψης, και ιδιαίτερα τους ιερείς - συνεργάτες του ιδρύματος, η βοήθεια των οποίων υπήρξε πολύτιμη για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Εξίσου πολύτιμη ήταν και η συνεργασία μας με τα στελέχη του Tομέα Πρόληψης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), τα οποία και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή εποπτεία και καθοδήγησή τους και ιδιαίτερα την υπεύθυνη του τομέα Πρόληψης κ. Ιωάννα Κυρίτση.

Εκ μέρους όλου του προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι και για μας η χρονιά που πέρασε ήταν πλούσια σε εμπειρίες, γνώσεις και σχέσεις.

Και σ’ αυτό συμβάλλατε και εσείς, αγαπητοί γονείς και κατηχητές, καθώς καταφέρατε να γεμίσετε τις αποσκευές μας με πολύτιμο υλικό, που θα μας χρειαστεί σ’ αυτό το απρόβλεπτο και συναρπαστικό ταυτόχρονα ταξίδι που λέγεται «πρόληψη».

Σας θεωρούμε συνεργάτες μας στην πρόληψη και σας ευχαριστούμε θερμά που αγκαλιάσατε αυτή την προσπάθεια της Εκκλησίας.

Προηγούμενη Σελίδα