Home   ECCLESIA

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 
Προηγούμενη Σελίδα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Εκδήλωση λήξης εκπαιδευτικού προγράμματος πρόληψης 2002-2003
(Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων, 29 Μαΐου 2003)

Προσφώνηση

κ. Χαράλαμπου Πουλόπουλου, Διευθυντού ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Θα προτιμήσω να μιλήσω με την ιδιότητα του Διευθυντή του ΚΕ.Θ.Ε.Α., παρά του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», άλλωστε υπάρχουν αρκετά μέλη του ιδρύματος εδώ, που μπορούν να καλύψουν αυτό το θέμα.

Θέλω να πω ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μένα και νιώθω και τιμή και χαρά γιατί συνεργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα με το ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» και τα στελέχη του. Και επειδή κλείνει ένας χρόνος από τη δημιουργία του Κέντρου, θα ήθελα να κάνω και μία εξομολόγηση, προσωπική εξομολόγηση, αλλά και εξομολόγηση που αφορά τον κλάδο μου. Εμείς οι επαγγελματίες υγείας στο χώρο της τοξικοεξάρτησης είχαμε αρκετές επιφυλάξεις για την εμπλοκή της Εκκλησίας στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην κοινωνική επανένταξη. Βέβαια την ίδια στιγμή λέγαμε ότι η πρόληψη δεν είναι ενημέρωση, είναι μια διαδικασία αλλαγής τρόπου ζωής, είναι το να βρουν οι νέοι ιδανικά, το να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ματαιώσεις, να δουλεύουν συλλογικά, όλα αυτά που τα λέει η Εκκλησία, που είναι μέσα στις αρχές της Εκκλησίας. Παρ’ όλα αυτά είχαμε πολλές επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορούσε η Εκκλησία να αναπτύξει ένα πρόγραμμα.

Όταν ήλθε πριν από μερικά χρόνια ο πατέρας Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης ως εκπρόσωπος του ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» να ζητήσει συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α., είπαμε ότι χρειάζεται να γίνει ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι σχεδιασμένο επιστημονικά, με επαγγελματίες υγείας, που να είναι σε συνεργασία και με επιστημονικούς φορείς και με την Εκκλησία. Και είπε: «Ναι, έχει ληφθεί αυτή η απόφαση. Ο Μακαριώτατος θέλει να κάνει ένα επιστημονικό πρόγραμμα, να ξεκινήσει, να μη γίνουν λάθη και να κάνει το καλύτερο δυνατόν». Έτσι λοιπόν σταδιακά ξεκίνησε η συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. και το ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» και ξεκίνησαν τα πρώτα προγράμματα πρόληψης. Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης, μπορώ να πω ότι είμαστε έτοιμοι εμείς από το ΚΕ.Θ.Ε.Α. να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, να υποστηρίξουμε την Εκκλησία στη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Σταθμού για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τοξικοεξάρτησης. Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο υπηρεσιών, θεραπευτικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, που μπορεί να συνεργαστεί με το «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το πρόβλημα. Επίσης σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Εκκλησία, μέσω του ιδρύματος, στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων, στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία μάς μάθατε κι εμάς καινούρια πράγματα.

Προηγούμενη Σελίδα