ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Επίσκοπος Μεθώνης εξελέγη ο νέος Αρχιγραμματέας Αρχιμ.Κλήμης Κοτσομύτης
10/10/2014

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε το 1954 εις Αίπειαν Δήμου Καλαμάτας.

Απεφοίτησε αριστούχος εκ της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετεξεπαιδεύθη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου επί τετραετίαν στην Βυζαντινή Φιλολογία.

Εκάρη Μοναχός στην Ιεράν Μονήν Σαγματ την 15η Αυγούστου 1982, την 23η χειροτονήθηκε Διάκονος και την 1η Μαΐου 1985 Πρεσβύτερος, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου (νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών). Το 1982 διορίσθηκε Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Υπό αυτή την ιδιότητα καλλιέργησε συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διάφορους τομείς του πνευματικού έργου, επί 16 συναπτά έτη (1982-1998), συμβάλλων ιδιαιτέρως στην επιμόρφωση των νέων Κληρικών και εκδίδων την μηνιαία εφημερίδα της ως είρηται Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Μαρτυρία».

Τον Ιανουάριον του 1999 μετετέθη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, στην ανακαίνιση του οποίου κοπιωδώς συνετέλεσε, ανεγείρας εκ βάθρων Πνευματικό Κέντρο και βοηθητικούς χώρους για την λειτουργία των ποικίλων ποιμαντικών δραστηριοτήτων και αναπτύξας πλούσια δραστηριότητα για την πνευματική άνοδο του ενοριακού έργου.

Συγχρόνως υπηρετεί επί δεκαπενταετίαν (από του 1999) στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος, και από του 2008 ως Β’ Γραμματεύς και εν συνεχεία Α’ Γραμματεύς Πρακτικογράφος Αυτής.

Την 10η Οκτωβρίου 2014 διορίσθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης.