ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών τίμησε την Μνήμη του Προστάτου του παρουσία του Αρχιεπισκόπου
30/9/2014

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά τον εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, προς τιμήν του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός", με αφορμή την εορτή του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροψαλτών ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στους στόχους και τις δράσεις του συνδέσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σκοπό της Εκκλησίας λέγοντας πως μας διδάσκει να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την καρδιά και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας.

Ανέφερε, επίσης, πως η ψαλτική είναι ένα χάρισμα και κάλεσε τους ιεροψάλτες να "αξιοποιούν τα χαρίσματά τους για το κοινό καλό. Αυτοί που έχουν τάλαντα" είπε ο Αρχιεπίσκοπος "έχουν χρέος να τα αυξήσουν και να μην τα κρατήσουν για τον εαυτό τους. Να τα προσφέρουν στην Εκκλησία και να τα αξιοποιήσουν για το καλό των συνανθρώπων τους", ενώ επεσήμανε πως "η Αρχιεπισκοπή είναι στη διάθεση όλων των ιεροψαλτών με σκοπό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους, σε μία εποχή δύσκολη που χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι" και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας "εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, να κάνετε κι εσείς ό,τι μπορείτε, για να κάνουμε βήματα εμπρός".

O πρώτος Ιεροψαλτικός Σύλλογος με την επωνυμία «Μουσικός Εκκλησιαστικός Σύλλογος Αθηνών» ιδρύθηκε το 1873. Λειτούργησε μέχρι το 1899 με ενδιάμεσες περιόδους απραξίας και ανασυστάσεις. Τρία χρόνια αργότερα, το 1902, ιδρύθηκε από τον δικηγόρο και άριστο μουσικό Ανδρέα Τσικνόπουλο, ο «Ελληνικός Μουσικός Σύλλογος ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ», ενώ το 1909 ιδρύθηκε ο «Ιεροψαλτικός Σύνδεσμος ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ». Το 1924 ιδρύθηκε ο «Ιεροψαλτικός Σύνδεσμος ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ» και τo 1943 ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών», όπου ενοποιήθηκαν το 1946 με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιωάννης ο Δαμασκηνός», όπου και αυτός το 1955 ενοποιήθηκε με τον Ιεροψαλτικό Σύνδεσμο «Ρωμανός ο Μελωδός» με την σημερινή επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».