ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Οι Διαβεβαιώσεις των νέων Μητροπολιτών στην ΠτΔ
9/11/2021

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έδωσαν σήμερα το πρωί οι νέοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος.

Παρέστησαν, επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Οι ενθρονίσεις των νέων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής:
Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 12.00, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 15.00, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.
Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 16.30, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου.
Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 15.30, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.
Το πρόγραμμα της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Όπως αποφασίσθηκε στην Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης Νοεμβρίου ε.έ., οι τελετές των ενθρονίσεων θα πραγματοποιηθούν, με τάξη και λιτότητα, αποκλειστικώς και μόνον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της κάθε Μητροπόλεως και τηρουμένων επακριβώς απάντων των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.