ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Περισσότερα από 108 εκατομμύρια ευρώ το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας για το 2020
13/7/2021

Περισσότερα από 108 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε για το φιλανθρωπικό της έργο το 2020 η Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας ενημέρωσε ότι η Αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις δαπάνησαν συνολικά για φιλανθρωπία το ποσό των 108.711.006,09 ευρώ. Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά και στις εκκλησιαστικές ακαδημίες η ΔΙΣ υπογραμμίζει ότι εμμένει στις αποφάσεις της και παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά της, όπως αυτά διατυπώθηκαν στο Υπόμνημά της προς την Υπουργό.

Ακολουθεί ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ:
Συνήλθε σήμερα, 13 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούλιο.

Η ΔΙΣ αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, η Δ.Ι.Σ. παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά Της, όπως αυτά διετυπώθησαν στο από 24.6.2021 Υπόμνημά Της προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ολοκληρίαν, αγωνιώσα για την λειτουργία των Δομών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως ιδιαιτέρως στην Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη.
Ακολούθως ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας περί των τελικών στοιχείων της καταγραφής του Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος διά το έτος 2020, σύμφωνα με τα οποία δαπανήθηκαν 108.711.006,09 ευρώ.
Η Δ.Ι.Σ., αφού ενέκρινε τις υποτροφίες προς Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022, απεφάσισε την παράδοση των Συνοδικών Γραμμάτων χορηγήσεως των υποτροφιών σε επίσημη Συνοδική Τελετή, κατά την πρώτη Συνεδρία Αυτής, του μηνός Σεπτεμβρίου. Επίσης εξέφρασε τα συχαρητήριά Της στους υποτρόφους, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κατά το παρελθόν έτος και κατέθεσαν στο Αρχείο της Συνοδικής Υποεπιτροπής Χορηγήσεως Υποτροφιών αντίγραφο των Διπλωματικών εργασιών τους.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.