ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Αρχιεπίσκοπος: Να προστατεύσουμε την ιερότητα και την συνέχεια της ζωής
28/3/2020

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Να προστατεύσουν την ιερότητα και την συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, το οποίο μεταδόθηκε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος ανέλαβε με εντολή του δημιουργού του να είναι όχι μόνο ο αποδέκτης αλλά και ο πιστός φύλακας του Θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας γι’ αυτό κάλυψε με την δική Του πρόνοια τις αδυναμίες του ανθρώπου να ανταποκριθεί με την δέουσα συνέπεια στην ανατεθείσα σε αυτόν ευθύνη για την προστασία της ζωής, όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και του όλου οικοσυστήματος» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της Θείας Πρόνοιας του δημιουργούν εντάχθηκε τόσο η ενανθρώπηση του Χριστού όσο και η ίδρυση της Εκκλησίας του, για να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση του ανθρώπου όχι μόνο με τον δημιουργό του, αλλά και με την όλη Θεία Δημιουργία για να ζήσει ο κόσμος. Όλοι γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερη ευθύνη του χριστιανού ανθρώπου για την προστασία του Θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας είναι όχι βεβαίως μια αυθαίρετη ή αλαζονική επιλογή του, αλλά μια δέσμια και υπεύθυνη υποχρέωση του τόσο προς τον δημιουργό του όσο ως προς την Θεία Δημιουργία».
Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι ο ευλαβής μεν αλλά αλαζονικός άνθρωπος της εποχής μας, ο οποίος ευθύνεται και για την καταστροφική επιβάρυνση της οικολογικής κρίσης κρατάει στα χέρια του την συνέχεια της ζωής στον μικρό μας πλανήτη η οποία απειλείται σήμερα σε παγκόσμια, μάλιστα, κλίμακα αλλά και με τραγικές συνέπειες για την δική του ζωή».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκλειθείσα εκτάκτως ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε ήδη προληπτικώς την οφειλετική πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινής αγωνίας του δοκιμαζόμενου ευλαβούς ελληνικού λαού από την απρόβλεπτη και επικίνδυνη αόρατη απειλή. Υπό το πνεύμα αυτό αποφάσισε ήδη να απευθύνει έκκληση στους ευλαβείς πιστούς να αποφύγουν προς καιρόν τον κοινό εκκλησιασμό στους ιερούς ναούς και τους προέτρεψε να περιοριστούν στην προσευχή της κατ οίκον εκκλησίας, ίνα μην το κακόν χείρον γένηται».
Απηύθυνε, ακόμη, έκκληση προς τους πιστούς «να προστατεύσουν την ιερότητα και την συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους ιδιαιτέρως των ευπαθών ομάδων».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ακόμη αναφορά στην προσπάθεια των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των κρατικών λειτουργών και ευχήθηκε δύναμη, υγεία και κυρίως κουράγιο σε όλους.