ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ο Αρχιεπίσκοπος στην αναγόρευση του Μητρ. Σπάρτης σε επίτιμο Διδάκτορα του Παν. Πειραιώς
22/11/2019

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η αναγόρευση του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα "Φάρος" του Ιδρύματος "Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος", ενώ παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, πολιτικοί, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, δεκάδες κληρικοί και λαϊκοί, φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου καθηγητή κ. Άγγελο Κότιο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ειδική αναφορά στην ιστορία της αναγόρευσης των επιτίμων διδακτόρων παρουσιάζοντας, μάλιστα, διεθνείς προσωπικότητες που φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο.

Αναφέρθηκε, ακόμη, αναλυτικά στους λόγους, για τους οποίους επέλεξαν να αναγορεύσουν τον Μητροπολίτη Σπάρτης Επίτιμο Διδάκτορα υπογραμμίζοντας την σημαντική συμβολή του στον πολιτισμό στα γράμματα, αλλά και στο συγγραφικό, το πνευματικό, το φιλανθρωπικό και κυρίως το κοινωνικό του έργο. Κατόπιν, ο Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής κ. Γεώργιος Τσιχριντζής αναφέρθηκε στο έργο του τμήματος, στα προγράμματα και στις διεθνείς διακρίσεις του.

Στην συνέχεια παρουσίασε το έργο του Τιμωμένου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής,
Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριο Δ. Βέργαδος.

Ακολούθως τελέσθηκε η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος, η Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου και η Επίδοση του Διπλώματος, των κειμένων του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης, ενώ αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τον Πρύτανη,τη σύγκλητο και τα μέλη του πανεπιστημίου για την τιμητική αυτή διάκριση. «Οι έπαινοι σας κ. Πρύτανη θα προσδιορίζουν την ευθύνη μου» τόνισε ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος και συγκινημένος δήλωσε ότι η τιμητική διάκριση ανήκει στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης αλλά «απλώνεται» και στην Εκκλησία μας. Ο Μητροπολίτης Σπάρτης, άλλωστε, ανέγνωσε την ομιλία του με κεντρικό θέμα «Σκιαγράφηση της θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στην σύγχρονη υπολογιστική και διαδικτυακή τεχνολογία».

Μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε όμορφη και ενδιαφέρουσα την εκδήλωση τονίζοντας πως η τιμητική αυτή διάκριση δεν αφορά μόνο στον Μητροπολίτη Σπάρτης, αλλά αλλά και στην Εκκλησία, στον τόπο, στην πατρίδα και στην ίδια την επιστήμη, ενώ συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την εν λόγω πρωτοβουλία.