ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Στην αξία συνεργασίας και εθελοντισμού αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κατά τα εγκαίνια της "Στέγης Κατακοίτων Γερόντων"
29/11/2018

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην σημασία της συνεργασίας αλλά και στην αξία της του εθελοντισμού αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά τα εγκαίνια της νέας δομής της "Στέγης Κατακοίτων Γερόντων" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ενώ παρέστησαν Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κλήρος και λαός.

Ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ορφανουδάκης, Διευθυντής της Στέγης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την στήριξη του και αναφέρθηκε στην ιστορία της δομής, στο έργο και στις δραστηριότητες.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Φιλόθεο καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο κέντρο χαρακτηρίζοντάς το «σπιτικό», γιατί, όπως είπε, «έτσι πρέπει να προσπαθούμε να είναι αυτά τα κέντρα». Μίλησε, επίσης, για την σημασία της συνεργασίας, τονίζοντας πως αυτός ο τόπος χρειάζεται να συνεργάζονται και οι δύο φορείς, Εκκλησία και Πολιτεία, για να αντιμετωπίζονται δυσκολίες.

Μιλώντας. ακόμη, για την στέγη γερόντων υπογράμμισε πως «όσοι φιλοξενούνται εδώ πρέπει να αισθάνονται την ζεστασιά, διότι εδώ δεν είναι αποθήκες ανθρώπων» και κάλεσε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες δομές να υπηρετούν την εικόνα του Θεού».

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην αξία του εθελοντισμού κάνοντας λόγο για τις εκατοντάδες γυναίκες που βοηθούν και στηρίζουν το έργο των συσσιτίων.

Μετά τα εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι όλα αυτά τα έργα στηρίζονται στην βοήθεια του κόσμου, ενώ επανέλαβε ότι αυτά τα έργα για να πάρουν σάρκα και οστά χρειάζεται συνεργασία. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα σχέσεων Εκκλησίας Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως θα μιλήσει τελευταίος.

Η νέα αυτή δομή της Αρχιεπισκοπής βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο κτήριο της οδού Φυλής στον Άγιο Παντελεήμονα και εσωτερικά υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στον άγιο.

Το Φιλανθρωπικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα “Στέγη Κατακοίτων Γερόντων” ιδρύθηκε με την υπ’ αρίθμ. 1374/26-09-1974 πράξεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Σκοπός ίδρυσης του Ιδρύματος είναι διττός:

α) Να προσφέρει στέγη, τροφή, θέρμανση, προστασία, περιποίηση, φροντίδα και παροχής πρωτοβάθμιας νοσηλείας σε γέροντες/σσες κατάκοιτους άνω των 65 ετών οι οποίοι αδυνατούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους λόγω των προβλημάτων υγείας τους αλλά και απουσίας συγγενικού περιβάλλοντος ως επί το πλείστον χαμηλοσυνταξιούχοι ή χωρίς οικονομικούς πόρους.

β) Να φροντίσει μέσω θρησκευτικής διαπαιδαγώγησης σε όσους το επιθυμούν και έχουν ανάγκη ώστε να έχουν “Χριστιανά τα τέλη της ζωής”.

Το ίδρυμα διοικείται από τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο ως ανωτέρω το οποίο αποφασίζει για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα της Στέγης και εκπροσωπεί το ίδρυμα δικαστικώς και εξωδίκως.

Το ίδρυμα κατέχει άδεια ίδρυσης (αρ. Πρωτ.8737/22-07-2008) και άδεια λειτουργίας (αρ. πρωτ. 5291/15-04-2009) από την Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εποπτεύεται δύο φορές ανά έτος και πληροί όλες τις προυποθέσεις εκ του νόμου για επαρκή και ασφαλή διαβίωση των περιθαλπομένων.