ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Αρχιεπίσκοπος: Η Ευρώπη χωρίς Χριστιανισμό και αλληλεγγύη δεν πρόκειται να προκόψει
25/9/2018

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στις αξίες της ενωμένης Ευρώπης αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας κ. Andrej Danko, τονίζοντας πως «η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αυτή που άρχισαν οι θεμελιωτές της. Στο ξεκίνημά της είχε ως πρότυπα την αλληλεγγύη και τον Χριστιανισμό. Σήμερα, όμως δεν ισχύουν αυτά και γι’ αυτό προβληματίζομαι».

Ο κ. Danko ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συνάντηση και αναφέρθηκε στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι μέσω του έργου τους επηρέασαν την πολιτιστική ανάπτυξη όλων των Σλάβων. Επεσήμανε, επίσης, ότι με δύναμη και με κόπο διατηρεί την πίστη του, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία και όλους τους Έλληνες για την στήριξή τους υπογραμμίζοντας πως «πάντοτε φεύγω από την Ελλάδα γεμάτος δύναμη». Μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα της Ευρώπης και το προσφυγικό θέμα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για διατήρηση της αλληλεγγύης και του χριστιανισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τα προβλήματα της εποχής, για τις αξίες της Ευρώπης και επεσήμανε ότι «η Ευρώπη χωρίς Χριστιανισμό και αλληλεγγύη δεν πρόκειται να προκόψει. Αν θέλουμε μία Ευρώπη, όπως την έχουμε ονειρευτεί καλούμαστε να αγωνιστούμε πάνω σε αυτές τις αρχές». Μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους και ήρθαν εδώ επειδή κάποιοι τους βομβάρδισαν και αυτοί οι κάποιοι είμαστε εμείς, ο πολιτισμένος κόσμος. Και τώρα που έρχονται λέμε ότι δεν τους θέλουμε».