ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ο Αρχιεπίσκοπος στο Ν. Προκόπι για τα εγκαίνια του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού
11/9/2018

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην αξία της παράδοσης αναφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την διάρκεια των εγκαινίων του Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπι Ευβοίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσεκλήθη από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο να τελέσει τα εγκαίνια του Μουσείου, ενώ παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και οι Επίσκοποι Σαλώνων κ. Αντώνιος και Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και οργανισμών, κλήρος και λαός.

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε βαθιά συγκινημένος που τέλεσε τον αγιασμό του Μουσείου, ενώ επεσήμανε ότι «το Προκόπιο είναι ταυτισμένο και συνδεδεμένο με τον όσιο Ιωάννη τον Ρώσο. Συνεχάρη όσους συνεργάστηκαν για την δημιουργία του Μουσείο και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τα πολυποίκιλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους «με αυτόν τον άδικο τρόπο και με βίαιο τρόπο. Σκεφτείτε, όμως, τι πήραν μαζί τους αυτοί οι άνθρωποι. Δεν πήραν χρήματα, αλλά τα άγια, που τους συντήρησαν δια μέσω των αιώνων. Αυτά που δίνουν στην ζωή νόημα και περιεχόμενο. Σε μία εποχή δύσκολη που έχουμε μάθει να τα ισοπεδώνουμε όλα και να τα ξεπερνούμε χωρίς να δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες έρχονται αυτά τα γεγονότα για να μας δείξουν ότι όταν η ζωή μας αποκοπεί από αυτές τις ευλαβικές συνήθειες και θυσίες γίνεται πιο φτωχή. βλέπουμε να κόβονται οι παραδόσεις μας και οι ρίζες μας, αλλά όταν κοπούν οι ρίζες τα δέντρα δεν θα δώσουν καρπούς και άνθη».

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα όσους συνετέλεσαν για την δημιουργία του Μουσείου, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό του Μουσείου, αλλά και στα εκθέματά του.
Ο Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης μίλησε για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έπρεπε να υπερβούν, για να δημιουργηθεί αυτό το έργο και τόνισε πως όλα αυτά φαίνονται μικρά και ασήμαντα μπροστά στο Μουσείο.

Το έργο, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε με χρήματα κυρίως του ΕΣΠΑ, με φροντίδα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φάνη Σπανού και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και από χρήματα του Ι. Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και αμέσως μετά εκδήλωση στην πλατεία του Προκοπίου με μικρασιατικά τραγούδια και παραδοσιακούς μικρασιατικούς χορούς.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος μέσω του 89,5 δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος για τα εγκαίνια του Μουσείου, «το οποίο είναι μία προέκταση της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου και έχει ως εκθέματα την Λάρνακα του Αγίου, ιερές εικόνες, ιερά κειμήλια και άλλα λαογραφικού περιεχομένου αντικείμενα, τα οποία οι πρόσφυγες του Προκοπίου της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας, κατά τον ξεριζωμό τους, μετά την μικρασιατική καταστροφή, με μυρίους κινδύνους και απερίγραπτους κόπους έφεραν στη νέα τους πατρίδα. Πολλά από αυτά τα κειμήλια είναι τάματα που έφερναν οι πιστοί στον Άγιο. Όλα αυτά φανερώνουν την ιστορία, την πίστη και τον πολιτισμό τους» και υπογράμμισε την αξία και την σημαντική σημασία της ιστορίας, ενώ ευχαρίστησε μέσω του 89,5 τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη για την ένταξη του προγράμματος υλοποίησης του Μουσείου στο ΕΣΠΑ.


Ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας στον 89,5 χαρακτήρισε το Μουσείο «πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό, διότι κουβαλάει μνήμες σημαντικές, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την επόμενη γενιά. Δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας. Μας γεμίζει δύναμη και σιγουριά, γιατί αποδεικνύει ότι πολλές φορές στην ιστορία μας έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, αλλά πάντοτε καταφέρνουμε και κάνουμε την υπέρβαση».

Αναφέρθηκε επίσης, στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με την Τοπική Εκκλησία χαρακτηρίζοντας καθοριστικό το ρόλο του Μητροπολίτη Χαλκίδος. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι αναγνωρίζει το σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει πολύ στενούς δεσμούς με τις Μητροπόλεις και πολύ καλή συνεργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κοινά έργα, ενώ πρόσθεσε πως στόχος είναι και η ανάδειξη του Θρησκευτικού Τουρισμού.