ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Στον εσπερινό στο ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως Σωτήρος - Αγίου Πορφυρίου ο Αρχιεπίσκοπος
1/12/2017

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον εσπερινό στο ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «συχνά ακούμε ότι η Εκκλησία είναι ένας θεσμός σαν τους άλλους θεσμούς που υπάρχουν μέσα στην Πολιτεία. Άλλοτε ότι είναι παράγοντας εξουσίας ή μοχλός κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη ότι είναι ένα σωματείο» και επεσήμανε ότι «ο Άγιος Πορφύριος μας δίδαξε τι είναι η Εκκλησία γιατί το έζησε». Ο π. Συμεών παρουσίασε εννέα σημεία με τα οποία ο Άγιος μας δίδαξε τι σημαίνει να είναι κάνεις μέλος της Εκκλησίας. «Πρώτο σημείο είναι ότι η Εκκλησία είναι άκτιστη. Αιώνια. Δεύτερο σημείο ότι η αγάπη του θεού επέλεξε τους ανθρώπους, ενώ γνώριζε τον εγωισμό μας. Τρίτο σημείο είναι το γεγονός ότι προκειμένου να μη χάσουμε ποτέ την αγάπη απέστειλε τον Κύριο, για να αποκτήσει τη σχέση μας με την Εκκλησία. Τέταρτο φέρνει τον καθένα από εμάς σε ενότητα με τον ίδιο τον Χριστό. Πέμπτο σημείο είναι ότι όποιος είναι μέλος της Εκκλησίας γίνεται ένα με τον κάθε πονεμένο άνθρωπο. Παύει να ζει για τον εαυτό του. Έκτο σημείο είναι η ενότητα με κάθε άνθρωπο. Έβδομο σημείο το γεγονός ότι όποιος ζει την ζωή της Εκκλησίας νικά τον θάνατο και την απελπισία. Όγδοο σημείο είναι ότι όποιος ζει μέσα στην Εκκλησία δεν έχει αγωνίες. Δεν έχει άγχος και δε φοβάται τον άλλον. Δεν το βλέπει καχύποπτα. Δεν υπάρχει, άλλωστε, χριστιανός που να μην πιστεύει ότι με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ένατο και τελευταίο σημείο είναι ότι η Εκκλησία είναι έρωτας, λαχτάρα, ενθουσιασμός».

«Εκκλησιαστικός άνθρωπος σημειώνει ενότητα και ουσία» σημείωσε, επίσης, ο π. Συμεών και προσέθεσε ότι «ο Άγιος Πορφύριος έγραφε ότι για να διατηρήσουμε την ενότητά μας θα πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία, στους Επισκόπους μας. Όσοι κατηγορούν την Εκκλησία για τα λάθη των εκπροσώπων της κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία, ούτε τον Χριστό», ενώ κάλεσε τους πιστούς να κρατήσουν μέσα στην καρδιά τους ότι πρέπει να φεύγουν από τον τύπο και να πηγαίνουν στην ουσία. «Ό,τι γίνεται πρέπει να γίνεται με αγάπη» είπε χαρακτηριστικά.

Αύριο το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας θα τελέσει ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας Ευβοίας, που είναι κοντά στο Αλιβέρι. Εκοιμήθη στις 2 Δεκεμβρίου 1991 στο Κελί του στα Καυσοκαλύβια. Η αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Το μετόχι του Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι βρίσκεται στην Κοινότητα Μαλακάσας. Τα κτήρια του Μετοχίου άρχισαν να κτίζονται το 1981 και προχώρησαν σταδιακά. Ο ναός θεμελιώθηκε στις 26-2-1990 κατόπιν αδείας του επιχωρίου μητροπολίτου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο σκελετός του, από οπλισμένο σκυρόδεμα, ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1992, λίγους μήνες μετά την κοίμηση του Γέροντα. Όταν εκοιμήθη ο Γέροντας (2-12-1991) έλειπε μόνον ο τρούλος.