ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Εγκαίνια ναού αφιερωμένου στους νέους από τον Αρχιεπίσκοπο
8/11/2017

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στη Μητρόπολη Λαγκαδά τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενός ναού που αφιερώνεται στους νέους της Μακεδονίας και όχι μόνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ Χρυσόστομος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και οι Επίσκοποι Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, εντός του ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικών συλλόγων και φορέων, κλήρος και λαός. Αξιοσημείωτο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο ναός ήταν γεμάτος από παιδιά και νέους της ευρύτερης περιοχής.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης απευθυνόμενος στους νέους τόνισε πως «είστε η ελπίδα για το παρόν και για το μέλλον της πατρίδας. Σας καλωσορίζουμε στο ναό που θα είναι στην διάθεση σας την Λειτουργική».

Συμπλήρωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για την τοπική Εκκλησία, αλλά και για όλη την Εκκλησία, διότι είναι ο πρώτος ναός που αφιερώνεται στα άγια Θεοφάνεια και ταυτόχρονα στον Τίμιο Πρόδρομο και στην Αγία Αναστασία».

«Κάθε Εκκλησία, κάθε ναός είναι μία Κιβωτός μέσα στην οποία αυτός που προστρέχει βρίσκει την γαλήνη» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά σημειώνοντας πως «όταν μπαίνουμε στην Εκκλησία παίρνουμε δυνάμεις και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Η Εκκλησία δεν διαιρεί. Δεν ξεχωρίζει».

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «ο Ναός αυτός προορίζεται για την κατήχηση κυρίως των νέων, αλλά και όλων των ορθοδόξων», ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και που συμπεριλαμβάνει στην προσευχή του αυτόν τον τόπο. «Τον τόπο που είναι άγιος από τα αίματα των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεως» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά για την τιμητική πρόσκληση αλλά και για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί αυτόν τον λαό. Έναν λαό που σκέφτεται και αγαπά. «Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ φεύγουμε με δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να πορεύονται ο ένας πλάι στον άλλο. «Όλοι έχουμε προβλήματα» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος «αλλά είμαστε συνοδοιπόροι κάτω από την σκέπη και την αγάπη του Θεού».

Επεσήμανε, επίσης, πως «όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι από τα προβλήματα και τις δυσκολίες ο ιερός Χρυσόστομος μας λέει ότι αυτός ο ναός αναπαύει και ηρεμεί. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ σε αυτόν τον χώρο σαν γεράκια, φεύγουν σαν περιστέρια. Αυτός ο χώρος να είναι για όλους στήριγμα, ειρήνη και παρηγοριά μας».

Στην συνέχεια με μία συμβολική κίνηση ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε το ναό στους νέους της Μακεδονίας. Ο ναός αυτός, άλλωστε, αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στους νέους και στα παιδιά για την γνωριμία τους με την Λειτουργική Ζωή και τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται από εχθές στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού των 1.037 ετών από την ίδρυση της επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και των 50 ετών από την επανίδρυση της.