ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Διάσκεψη Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»
31/10/2017

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ολοκληρώθηκε σήμερα η 2η Διάσκεψη στην Αθήνα για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Η Διάσκεψη άρχισε το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου με ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της ολομέλειας και την καταληκτική παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Στην δεύτερη αυτή Διάσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Στη συνέχεια παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της οποίας ο υπουργός εξωτερικών κ Ν Κοτζιάς ανακοίνωσε τα συμπεράσματα των εργασιών της διάσκεψης.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για την προστασία της ελευθερίας των ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμό και θρησκεία και τόνισε ότι γι αυτό το λόγο έγινε η διάσκεψη. Επεσήμανε, ότι «Η Διάσκεψη έγινε με γνώμονα την υπεράσπιση της ανεκτικότητας και του σεβασμού του διαφορετικού, γιατί το διαφορετικό είναι στοιχείο ανάπτυξης της κοινωνίας και, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς μας ηγέτες, στοιχείο της θεϊκής πρότασης.

Συμμετείχαν 38 διαφορετικές αντιπροσωπείες, 168 αντιπροσωπείες μαζί με τις προσωπικότητες και τους επισήμους, 320 άτομα συνολικά που σχετίζονται με αυτή τη θεματολογία, ασχολούνται και παίζουν σημαντικό ρόλο σε διαφορετικές χώρες της περιοχής μας.
Αυτή η πολιτική των Διεθνών Διασκέψεων, είναι μια πολιτική που στηρίζει και τροφοδοτεί την αντίληψη της εξωτερικής μας πολιτικής. Μιας εξωτερικής πολιτικής ενεργητικής και πολυδιάστατης, ενάντια στον απομονωτισμό που ακούγεται διεθνώς και έχει αρχίσει να βρίσκει και ορισμένους οπαδούς στην Ελλάδα. Όπως είπε σωστά ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας, σοφός άνθρωπος, το να κλείνεσαι στο περιτύλιγμά σου, οδηγεί στο θάνατο και όχι στην ανάπτυξη. Είναι ένας διάλογος ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει να μιλάμε και μεταξύ μας, αλλά ακόμα και με τους εχθρούς, γιατί δεν είναι διπλωματία, δεν είναι ουσιαστική δημοκρατική στάση να λες ότι εγώ μιλάω μόνο με όποιον συμφωνεί μαζί μου.

Ήταν ένας διάλογος για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται μόνο με τον τρόπο που ακούγεται σε μια σειρά από χώρες ή διεθνείς θεσμούς. Απαιτούνται ενέργειες για την προστασία τέτοιου είδους κοινοτήτων, όπως είναι οι θρησκευτικές και πολιτιστικές στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται σε ξεριζωμό, ακόμη και καταστροφή».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «συζητήσαμε για το ρόλο της νεολαίας για την πολιτιστική κληρονομιά για τους πρόσφυγες και καταλήξαμε και σε ορισμένα συμπεράσματα, όπως το να κάνουμε ένα σύμφωνο που θα υπογραφεί από όλα τα κράτη και να δημιουργήσουμε και μια ηλεκτρονική έκδοση ενημέρωσης».
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι αποφασίστηκε να στηριχθεί το κέντρο θρησκευτικού πλουραλισμού και πώς θα περάσουν αυτά τα θέματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της Διάσκεψης, μίλησαν συμμετέχοντες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, τις ΗΠΑ και από άλλα μέρη. Στο τέλος της Διάσκεψης τιμήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδος Κυριάκος Αμοιρίδης, ο οποίος είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής ενέργειας στη Βραζιλία και ο ίδιος ήταν αυτός που είχε οργανώσει την πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015.