ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Αρχιεπίσκοπος: «οι νησιώτες μας παράδειγμα δύναμης και κουράγιου»
19/11/2015

επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Διήμερη επίσκεψη στο νησί της Σάμου πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με τον Διευθυντή της Αποστολής κ. Κωστή Δήμτσα. Ο Αρχιεπίσκοπος κατέφτασε το πρωινό της Πέμπτης προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων – μεταναστών στο νησί. Σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη περίοδος για την πατρίδα και ιδιαίτερα για τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Δεν πρέπει, όμως, να μας πιάνει πανικός. Εκείνο που λέμε είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε κι αυτήν τη δυσκολία. Αυτό το νόημα είχε και η επίσκεψη μου στη Σάμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ακόμη: «Νιώθω ιδιαίτερη ευτυχία που βρίσκομαι στη Σάμο σ’ ένα από τα ωραιότερα νησιά της πατρίδας μας. Ήρθαμε σε επαφή με τους Σαμιώτες, με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου καθώς και με διάφορες κοινωνικές ομάδες. Ήρθαμε να τους συγχαρούμε και να τους βοηθήσουμε αλλά και να πάρουμε δύναμη γιατί σ’ αυτές εδώ τις εσχατιές οι νησιώτες έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν σε όλους μας».

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν η ιστορική Μονή Μεγάλης Παναγίας που βρίσκεται στο μέσο της νότιας πλευράς του νησιού κι αποτελεί σημαντικό προσκύνημα των απανταχού Σαμίων και των προσκυνητών. Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος κι ο επιχώριος Μητροπολίτης συνομίλησαν με μαθητές από το δημοτικό σχολείο Παγώνδου, το γυμνάσιο Πυθαγωρείου, αλλά και με στρατιώτες από το φυλάκιο Ψιλής Άμμου. Πριν καταλήξει η αποστολή στην πόλη της Σάμου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων - μεταναστών του νησιού.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» σε συνεργασία με τον φορέα International Orthodox Christian Charities (IOCC), βοηθά στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων στα νησιά. Ανταποκρινόμενη στην αδυναμία των Κέντρων να προσφέρουν τροφή και νερό στα επάλληλα κύματα των προσφύγων, η «Αποστολή» διαθέτει καθημερινά γεύματα και νερό στους ανθρώπους που βρίσκονται στη Σάμο.