ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Αρχιεπίσκοπος: Στήριγμα του λαού στις δυσκολίες είναι η πίστη στον Θεό
20/5/2015

Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου στα Σκούρτα Βοιωτίας για τον Μεγάλο Εσπερινό της Δεσποτικής εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου βρέθηκε απόψε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη.

Ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον γέροντα της Μονής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Πολύκαρπο, την Καθηγουμένη της Μονής γερόντισσα Ευπραξία και την αδελφότητα της Μονής.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Β' Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρέμπελος, ο οποίος αναφέρθηκε στα υψηλά νοήματα της εορτής της Αναλήψεως, τα οποία αποτελούν πρόκληση για την "ψυχρή λογική", όπως τόνισε, και πραγματική δυνατότητα, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του ανθρώπου.

Ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την προσευχητική και ευλογητική του παρουσία στην πανήγυρη της Μονής, αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου και στην καίρια συμβολή του στην νηφάλια αντιμετώπιση της σύγχρονης πραγματικότητας. Χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο "άνθρωπο της υπομονής" και μετέφερε την ευγνωμοσύνη του λαού του Θεού προς το πρόσωπό του.

Απευθυνόμενος ο Αρχιεπίσκοπος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, με εμφανή συγκίνηση, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι "στήριγμα του λαού μας στις δυσκολίες είναι η πίστη στο Θεό" και ότι "δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός". Οι θεωρίες του "υπερανθρώπου", ανέφερε ο Μακαριώτατος, "οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση αδιεξόδου την ανθρωπότητα, όμως υπάρχει διέξοδος και αυτή βρίσκεται στην σχέση του ανθρώπου με τον Θεό".

Ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός με συγκίνηση και ενθουσιασμό από εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι με λεωφορεία και αυτοκίνητα είχαν κατακλύσει τους χώρους της Μονής.