ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τo μείζον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας από το Ι.Π.Ε.
30/4/2015

Το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο του πιστοποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος: «Διαχείριση Προβλημάτων οικογενειακού βίου στο πλαίσιο της ιεράς εξομολογήσεως» υλοποίησε την Τρίτη 29 Απριλίου 2015 την πρώτη θεματική ενότητα με θέμα: «Η ενδοοικογενειακή βία».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιερά Μονή Πεντέλης) με εισηγητές τον κ. Παναγιώτη Νικολόπουλο, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Λέκτορα Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών και τον Δρ. Δημήτριο Καραγιάννη, Παιδοψυχίατρο –Ψυχοθεραπευτή.

Κατά την έναρξη ο Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο περιεχόμενο και στους στόχους του Προγράμματος και αναφέρθηκε στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, στην πενταετή πορεία του και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις εισηγήσεις, ο κ. Νικολόπουλος ανέλυσε το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας εξ επόψεως νομικής και με αφορμή τους πιο πρόσφατα θεσπισμένους νόμους από την Ελληνική Πολιτεία διευκρίνισε ποιες πράξεις θεωρούνται ποινικά αδικήματα, ποιους αφορούν και ποιες είναι οι νομικές συνέπειες υφίστανται εκείνοι που την ασκούν. Μέσα από αρκετά παραδείγματα, κατέστησε σαφές ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ένα ζήτημα μόνο ενδοοικογενειακό αλλά ταυτόχρονα κοινωνικό και Πολιτειακό.

Ο Δρ. Δημήτριος Καραγιάννης διέκρινε τις μορφές βίας, ανέλυσε τους λόγους και τις συνθήκες που οδηγούν στην ενδοοικογενειακή βία, περιέγραψε τα ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από την άσκησή της και πρότεινε τρόπους διαχείρισης του θέματος.

Στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση όπου τέθηκαν ερωτήματα ποιμαντικού προβληματισμού.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν 130 ιερείς ενώ η επόμενη συνάντηση με θέμα «Προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας» έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαΐου με εισηγητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Δρ. Ψυχολογίας και Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Ψυχολογικής και Ποιμαντικής μέριμνας του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών κ. Κωνσταντίνο Μπούσουλα.