ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Σέρρες
17/4/2015

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος


Στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερρών πραγματοπιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης έφτασε στο αεροδρόμιο της Καβάλας στις 16:30, όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία των Σερρών καλοσώρισε τον Πατριάρχη ο Δήμαρχος της πόλης. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησιάς της Ελλάδος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Σύρου, Τήνου, Ἄνδρου, Κέας καί Μήλου Δωρόθεος, Κερκύρας καί Παξῶν Νεκτάριος, Ἐλευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παῦλος, Πολυανῆς καί Κιλκισίου Εμμανουήλ, Λαγκαδᾶ, Λητής καί Ρεντίνης Ἰωάννης, Ἱερισσοὺ Ἁγίου Ὅρους καὶ Ἀρδαμερίου Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, οι Επίσκοποι Ανθήδωνος Νεκτάριος, Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος, Αμορίου Νικηφόρος, ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Δήμαρχος της πόλης καλωσόρισε τον Πατριάρχη λέγοντας: "Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, Δημοτική Αρχή και Πολίτες, με τα πιο γνήσια και αυθόρμητα αισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό Σας. Εμπιστοσύνης και σεβασμού, που οι Σερραίοι δημότες, εκδηλώνουν σε κάθε τους επίσκεψη στην έδρα της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης, ως τακτικοί προσκυνητές και πιστοί φίλοι του Πατριαρχείου μας, στο οποίο παρέχουμε με τον τρόπο μας κάθε δυνατή υποστήριξη αλλά και αντλούμε από αυτό ευλογία και πίστη".

Διαβεβαίωσε, επίσης, τον Πατριάρχη πως "στους υψηλούς για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα σκοπούς Σας που μόλις προανέφερα, συναντώνται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Τοπική μας Εκκλησία. Αυτή η κοινή συναίσθηση και συναντίληψη δεν είναι άλλη παρά να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό του πολίτη.
Με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς μου, θεωρώ αναγκαίο να σας ενημερώσω για τις άριστες σχέσεις, μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικής Εκκλησίας. Είμαστε συστρατευμένοι, σε αγαστή συνεργασία με τον φωτισμένο Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο καθώς και με ολόκληρο τον τοπικό κλήρο. Αγωνιούμε και πράττουμε κάθε τι δυνατό για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης. Μιας κρίσης, την οποία Εσείς χαρακτηρίσατε πως «είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική και μετά οικονομική». Συμφωνούμε Παναγιότατε".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, κλήρο και λαό για την υποδοχή και τόνισε πως "η πατρίδα σήμερα απαιτεί να θυσιάσουμε τα πάθη μας τα οποία βλάπτουν και ατιμάζουν εμάς και αυτήν. Απαιτεί ευθύτητα, εντιμότητα και Δικαιοσύνη. Απαιτεί να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι και το ελάχιστο των συμφερόντων της πατρίδας εξαγοράσθηκε με μεγάλες θυσίες. Προπάντων, η πατρίδα απαιτεί σταθερή και ακράδαντη εμμονή στην Αγία Ορθόδοξη πίστη των πατέρων μας, η οποία έσωσε στο παρελθόν το γένος μας και θα το σώσει και σήμερα. Χωρίς την πίστη στον Θεό, δεν υπάρχει σωτηρία".