ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
8/4/2015

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς εψάλλη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Παρέστησαν αρκετοί Μητροπολίτες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί από την Μητρόπολη, αλλά και από άλλες περιοχές.

Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και στον χαρακτήρα του μακαριστού Μητροπολίτη, τον οποίο, όπως είπε, γνώριζε από λαϊκός.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ως εκπρόσωπος της Συνόδου στον επικήδειο λόγο αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του μακαριστού Μητροπολίτη λέγοντας πως "κατά την τεσσαρακονταετίαν ην επαξίως διήνυσεν, ο αοίδιμος Γέρων ανήλωσε μετά ζήλου πάσας τας πνευματικάς και σωματικάς του δυνάμεις εις την διακονίαν του κατ’ αυτόν χριστεπωνύμου λαού. Μία παρουσία, η οποία ενεσάρκωνε την διακονίαν. Μία ένζηλος μαρτυρία ενός πνευματικού ηγήτορος, ο οποίος με την βοήθεια και την Χάριν του Θεού ανεμόρφωσε κυριολεκτικώς εκ βάθρων την επιτόπιον Εκκλησίαν. Από της πρώτης ημέρας επεδόθη εις το έργον της απ’ αρχής οργανώσεως όλων των ενοριών και των εκκλησιαστικών δομών. Με πολύ σεβασμό, αγάπη και τιμή περιέβαλε τους υπάρχοντας ιερείς. Μετά πολλής προσοχής και συνέσεως εχειροτόνησε νέους κληρικούς για να βοηθήσουν το έργον της Εκκλησίας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιγραμματέας τόνισε: "Επρωτοστάτησε εις την ανέγερσιν και ανακαίνισιν πλήθους ιερών ναών, πνευματικών κέντρων και ευκτηρίων οίκων, την κάλυψιν πολυαρίθμων εφημεριακών θέσεων (με 62 χειροτονίες και χειροθεσίες Οικονόμων, Πρωτοπρεσβυτέρων και Αρχιμανδριτών), την οργάνωσιν και στέγασιν των Γραφείων της Μητροπόλεως, την ανέγερσιν Επισκοπείου, την ανακούφισιν εμπεριστάτων συνανθρώπων μας (με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τις τράπεζες αγάπης, τις τράπεζες αίματος, την προσφορά ενδυμάτων, τις τακτές επισκέψεις στα Νοσοκομεία «Παναγία» και «Άγιος Παύλος»), την καθοδήγησιν των νέων διά των Κατηχητικών Σχολείων, την ίδρυσιν του «Μαντουκείου» κοινωφελούς ιδρύματος, του «Κρεουζίου» Οίκου Ευγηρίας και Εκκλησιαστικής Εστίας, την ανέγερσιν παρεκκλησίου στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου, την ανέγερσιν και ανάδειξιν του περιλάμπρου και περικαλλούς Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας, ένθα φυλάσσεται και η αρχαία θαυματουργός Εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου, μεταφερθείσα εκ της παλαιάς Μηχανιώνας της Κυζικηνής Χερσονήσου εις την Προποντίδα και συγκεντρούσα πλήθη ευλαβών προσκυνητών. Κάθε Κυριακή ευρίσκετο και εις διαφορετικήν ενορίαν προκειμένου να ιερουργήσει, να διδάξει, να οικοδομήσει και να στηρίξει τους πιστούς. Η θύρα του γραφείου του υπήρξε πάντοτε ανοικτή εις ον ήθελε να τον συμβουλευθεί, να του εκφράσει τις αγωνίες του, να λάβει παντός είδους βοήθεια, να αντλήσει θάρρος, ελπίδα, οικοδομή κατά Θεόν, κατανόησιν και προ πάντων σεβασμό και αγάπη".

Στη συνέχεια ως πνευματικό του τέκνο μίλησε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος και αμέσως μετά ως εκπρόσωπος του κλήρου της Μητρόπολης ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τριπολίτης.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρός Προκόπιος (κατά κόσμον Αντώνιος Γεωργαντόπουλος) γεννήθηκε το 1932 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1956 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Προκόπιο και Πρεσβύτερος το 1960 από τον τότε βοηθό Επίσκοπο Θαυμακού και κατόπιν Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο, λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησεν ως εφημέριος, ιεροκήρυξ, πνευματικός και ιερατικώς Προϊστάμενος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς καθώς και του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς. Μετείχε επίσης επί σειράν ετών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασύλου Αγίου Σπυρίδωνος και της μετά ταύτα Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς χειροτονήθηκε στις 26 Μαΐου 1974.