ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Πάνω από 170 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης και χρηματικό ποσό στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα από την Αρχιεπισκοπή
18/12/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Πάνω από 170 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης και σημαντικό χρηματικό ποσό προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μέσω του Γραφείου Νεότητος της Αρχιεπισκοπής, της ΜΚΟ «Αποστολή» και του Γενικού Φιλοπτώχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής, για τους 260 έφηβους που κρατούνται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ).
Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τις φυλακές ανηλίκων συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνο, τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, Ιερείς Νεότητος, συνεργάτες των ενοριών, φοιτητές και νέους. Τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια των φυλακών κ. Μαρίνα Μπούκη, η οποία ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τη λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται.
Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ν. Κανελλόπουλος και η Εισαγγελέας Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ευθυμία Βερροιώτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το σχολείο των φυλακών και συνομίλησε με τα παιδιά επισημαίνοντάς τους πως πρέπει να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις που λαμβάνουν, για να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Οι ανήλικοι έγκλειστοι ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για τη μέριμνα της Εκκλησίας και για τα δέματα που τους προσέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως «βρεθήκαμε εδώ, για να ευχηθούμε στα παιδιά Καλά Χριστούγεννα και Ευλογημένο Έτος. Εντυπωσιαστήκαμε από τη συμπεριφορά των παιδιών και των δασκάλων και τον τρόπο εκμάθησης και διδασκαλίας αυτών των παιδιών. Είναι, μέσα στις δυσκολίες και τις ατυχίες τους, μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον χώρο και τον χρόνο για να φύγουν από εδώ με εφόδια και προσόντα. Αξίζει να συγχαρούμε όλους όσοι αγωνίζονται για την καλή λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων».

Η Διευθύντρια του Καταστήματος τόνισε πως «η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου έδωσε στα παιδιά μεγάλη δύναμη και ήταν πολύ σημαντική η υλική προσφορά, αλλά και η ηθική συμπαράσταση.

Τα δέματα, που συγκεντρώθηκαν από τα τμήματα νέων των ενοριών της Αρχιεπισκοπής, περιελάμβαναν είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, ρουχισμό, υποδήματα, τηλεκάρτες, τετράδια και γραφική ύλη για το σχολείο, αερόθερμα, ανεμιστήρες, τηλεοράσεις, πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, αθλητικά είδη κ.ά.
Στο Σωφρονιστικό κατάστημα κρατούνται πάνω από 260 έφηβοι ηλικίας 15-21 ετών, με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα καθώς και έλλειψη οικογενειακού στηρίγματος. Στο κατάστημα λειτουργεί σχολείο (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) που υπάγεται στο εθνικό σύστημα παιδείας στο οποίο υλοποιούνται πολλά προγράμματα όπως αγωγής, υγείας, περιβάλλοντος και πολλά πολιτιστικά.

Η υποστήριξη των ανηλίκων και νεαρών κρατουμένων παρέχεται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΚΝΑ (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) σε καθημερινή βάση, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επίσης υπάρχει και συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχεται από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΚΕΘΕΑ-Στροφή, σε παιδιά που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την προετοιμασία τους για ένταξη σε Θεραπευτικό πρόγραμμα εκτός φυλακής.
Πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, π.χ. εξειδικευμένων κύκλων σπουδών στο αλουμίνιο, επίσης μαθήματα θεάτρου και μουσικής. Τόσο η θεατρική όσο και η μουσική ομάδα έχουν δώσει σειρά παραστάσεων. Τέλος, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις χορού, φωτογραφίας, ζωγραφικής τοίχου, ψυχαγωγικές και θεατρικές, σκακιστικά τουρνουά.