ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τον Κωνσταντίνο Τσιρόπουλο
16/12/2014

ρεπορτάζ: π. Σεραφείμ Δημητρίου
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τον Σταυρό του Αγίου Διονυσίου, παράσημο της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών απένειμε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, το πρωί της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου 2014, στον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τσιρόπουλο, μέχρι πρότινος γραμματέα του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Προστασίας Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη».

Η απονομή έγινε στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης γιορτής των νηπίων του Βαφειαδακείου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίων Αναργύρων Αττικής.

Τα νήπια, με ένα διαμορφωμένο σε στίχους τραγούδι, υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο καλωσορίζοντάς τον ως τον πνευματικό τους πατέρα, ενώ ο πρόεδρος της διοικούσης επιτροπής, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γιαννακίδης, προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο ως πρόεδρο του ιδρύματος καθώς και όλους τους παρισταμένους.

Αμέσως ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για την απονομή εις τον αποχωρούντα της διοικήσεως Γραμματέα, του τίτλου του επιτίμου Γραμματέως του Βαφειαδακείου, αλλά και την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την απονομή του Σταυρού του Αγίου Διονυσίου. Βιογραφικό του τιμωμένου ανέγνωσε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος του Δ.Σ. στο Βαφειαδάκειο, κ. Παναγιώτης Σίσκος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, προσφωνώντας τον τιμώμενο, είπε ότι «η μικρή αυτή εκδήλωση είναι μαρτυρία του μεγάλου σεβασμού και αγάπης όλων μας, προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τσιρόπουλου» και αμέσως τον περικόσμησε με τον Σταυρό του Αγίου Διονυσίου. Ακολούθως εις ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στην δημιουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού, ο πρόεδρος της διοικούσης επιτροπής, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γιαννακίδης, του επέδωσε τιμητική πλακέτα.

Εν συνεχεία τα παιδιά του σταθμού, παρουσίασαν την Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους και ο Αρχιεπίσκοπος έκλεισε την εκδήλωση, ευλογώντας τα παιδιά και ευχόμενος προς τους γονείς, τονίζοντας ότι «σε τέτοια σχολεία μπαίνουν τα θεμέλια της κοινωνίας και τα παιδιά αποκτούν παιδεία και όχι μόνο γνώσεις» και κατέληξε, λέγοντας ότι «όπως τα θεμέλια δεν φαίνονται στην οικοδομή αλλά την κρατούν για πολλά χρόνια, έτσι και αυτά τα σχολεία χτίζουν τα θεμέλια για μια καλύτερη κοινωνία στο αύριο».

Ο τιμηθείς Κωνσταντίνος Τσιρόπουλος είναι ιδρυτής και διευθυντής της ετήσιας έκδοσης χριστιανικού στοχασμού και τέχνης «Χριστιανικό Συμπόσιο» (1966-1971) και εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Ελευθερίας και Γλώσσας «Ευθύνη» (πρώτη περίοδος: 1961-1966 και επανέκδοση: 1972-2009).

Συνεργάστηκε επί χρόνια με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, καθώς και με διάφορα περιοδικά. Έγραφε την επιφυλλίδα της Κυριακής στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1962-1967), διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων (1974-1976), Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου (1975-1980), Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Φέξη των Δώδεκα (1964), Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (1966), Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1979), Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Ουράνη) (1986, 2003), Βραβείο της Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων (1989), Α΄ Βραβείο της Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (1990), Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2006). Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (2004).