ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Τον ναό των ιδρυτών της Εκκλησίας της Κέρκυρας επισκέφθηκε ο Πατριάρχης
13/12/2014

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Το Ιερό Προσκύνημα των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, ιδρυτών της Εκκλησία της Κέρκυρας, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα των Αγίων.

Στο βυζαντινό ναό περίμενα τον Πατριάρχη και έψαλλαν και τραγούδησαν τα παιδιά από το παιδικό τμήμα της Χορωδίας Κερκύρας, υπό τη διεύθυνση της κ. Χριστίνας Καλλιαρίδου.

Ο χριστιανισμός κηρύχθηκε στην Κέρκυρα σύμφωνα με αρχαία παράδοση, από τους μαθητές του αποστόλου Παύλου Ιάσωνα (επίσκοπο Ικονίου) και Σωσίπατρο (επίσκοπο Ταρσού) (βλ. Πράξ. 17, 5-9 και Ρωμ. 16,21). Κατά την παράδοση ο ηγεμόνας της νήσου Κερκυλίνος είχε θυγατέρα την Κερκύρα, που έγινε χριστιανή και οδηγήθηκε στο μαρτύριο από τον πατέρα της μαζί με άλλους πιστούς. Ο διάδοχος του Κερκυλίνου Δατιανός έγινε χριστιανός (βαπτίστηκε από τον Ιάσωνα) και έλαβε το όνομα Σεβαστιανός. Ο Σωσίπατρος μαρτύρησε στην πυρά, ενώ ο Ιάσωνας συνέχισε την ιεραποστολική του δράση και κοιμήθηκε ειρηνικά. Ο κοινός εορτασμός της μνήμης τους, ως και της μάρτυρος Κερκύρας, καθιερώθηκε ενωρίς στις 29 Απριλίου. Ο Ιάσων φέρεται ως ιδρυτής ναού προς τιμήν του αγίου Στεφάνου. Τα λείψανα των δυο φωτιστών της Κέρκυρας φυλάσσονται σήμερα στο φερώνυμο ναό τους. Η άποψη ότι η Κέρκυρα είναι η Μελίτη των Πράξεων (28,1), στην οποία έφθασε ναυαγός προερχόμενος από την Κρήτη ο απόστολος Παύλος δεν βρήκε υποστηρικτές. Τοπική παράδοση των Παξών δέχεται ως φωτιστές του νησιού τους αποστόλους (εκ των Ο΄) Κρίσπο και Γάιο. Ο δεύτερος φέρεται θαμμένος κάτω από το ιερό του ναού των αγίων Αποστόλων στην πρωτεύουσα του νησιού που φέρει το όνομά του (Γάϊ/Γάϊος).