ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


«Με όραμα και τόλμη» το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα
19/11/2014

Σπαράγματα του κηρυγματικού λόγου από τον Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, στο Ρουφ. Τα κείμενα αυτά, συγκεντρωμένα στην καλαίσθητη έκδοση που τιτλοφορείται «Με όραμα και τόλμη», αντιπροσωπεύουν ένα μικρό δείγμα της μακρόχρονης διακονίας του Σεβασμιωτάτου στον εκκλησιαστικό άμβωνα του Μητροπολιτικού ναού των Αθηνών.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός», το παρών έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπου μετά το τέλος των εισηγήσεων ευχαρίστησε τους ομιλητές για τα μικρά παραθέματα που ακούστηκαν κι «εμβολίασαν» στο κοινό όραμα και τόλμη.

Το πρόσωπο και την πορεία του Σεβασμιωτάτου σκιαγράφησε αρχικά ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Κηφισίας π. Νικάνωρ Καραγιάννης, που χαρακτήρισε τον συγγραφέα του βιβλίου ως «Πρύτανη των Ιεροκηρύκων». «Στην πενηντάχρονη διακονία του στον άμβωνα ο Άγιος Κορωνείας κάνει την ποιοτική διαφορά στο σύγχρονο κηρυγματικό λόγο» σημείωσε ο π. Νικάνωρ, συμπληρώνοντας ότι το κήρυγμα του ανδρός «δεν είναι ρητορικό, αλλά μεστό, καθόλου απλοϊκό, αλλά ποιοτικό, ενώ διακρίνεται από πρωτότυπη και ρωμαλέα σκέψη». Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του για το βιβλίο, ο π. Νικάνωρ είπε πως «δεν πρέπει να μαθητεύσουμε στα κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου αντιγράφοντάς τα, αλλά για να μπορέσουμε να συλλάβουμε τους κραδασμούς του σύγχρονου ανθρώπου».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χαρακτήρισε από τη μεριά του το βιβλίο ουσιαστική προσφορά στους νέους κληρικούς, καθώς «μέσα από τη δεύτερη συλλογή κηρυγμάτων μετά τα «Ψήγματα», ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας προσφέρει μεστές ομιλίες, με τρόπο Πατερικό». «Με τρόπο απλό και συνεπτυγμένο προσπαθεί να δώσει απάντηση σε προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και τολμά να θίξει δογματικά ή θεολογικά ερωτήματα, επιχειρώντας να τα ανανοηματοδοτήσει στη σύγχρονη εποχή». Συνοψίζοντας ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, είπε για το βιβλίο πως «με τρόπο ευσύνοπτο εκδιπλώνει τις σκέψεις του Σεβασμιωτάτου Κορωνείας και έτσι γίνεται κατ’ ουσίαν διδακτικός∙ εκφράζει το πνεύμα της ελπίδας κι αποπνέει το Ευαγγέλιο».

Στο πρόσωπο του Κορωνείας Παντελεήμονα, που χαρακτήρισε "μύθο", αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αναψηλαφώντας αποσπάσματα του βιβλίου και παραθέτοντας την προσωπική εμπειρία κοντά του ως νέος ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. «Η κηρυγματική διακονία του Σεβασμιωτάτου Κορωνείας έχει αφήσει βαθιά ίχνη στην ιεροκηρυγματική θεολογία κι αποπνέει την ιερότητα του χώρου απ’ όπου απαγγέλλεται», σημείωσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, αναδεικνύοντας παράλληλα κάτι εξαιρετικά σημαντικό: το χρονικό πλαίσιο της μεταπολιτευτικής περιόδου, στο οποίο ο Άγιος Κορωνείας προσπάθησε να μεταγγίσει κηρύγματα, που παραμένουν ακόμη στις μέρες μας επίκαιρα και ζωντανά.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής το 1937. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία για δύο χρόνια.

Το 1962, χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ το 1963 πρεσβύτερος. Ανέλαβε τη διεύθυνση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Από το 1962 έως το 1967 χρημάτισε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Από το 1974 έως και το 2003 είχε αναλάβει καθήκοντα ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών.

Το 2003 εξελέγη τιτουλάριος επίσκοπος Κορωνείας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως βοηθός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε σε επίσκοπο στις 14 Ιανουαρίου 2003. Το 2008 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη Κορωνείας.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης