ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στον 89,5
10/11/2014

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης


«Ερχόμαστε από τη Συρία, το Λίβανο, όπου ο κόσμος βασανίζεται. Να εύχεστε να μας δώσει ο Θεός ξανά την ειρήνη και την γαλήνη» είπε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 89,5 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας μετά την επίσκεψη του στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, όπου φιλοξενούνται μοναχές από την Συρία και μάλιστα πνευματικά παιδιά του κατά σάρκα αδελφού του απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, μίλησε στον 89,5 και στον δημοσιογράφο Μάκη Αδαμόπουλο για τις δυσκολίες στην Μέση Ανατολή, τα προβλήματα με τους Τζιχαντιστές, την ελπίδα να επιστρέψει υγιής ο αδελφός του, αλλά και τις προσδοκίες του για τη Μεγάλη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2016.


Μακαριώτατε, πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο και τους τομείς που εκδηλώνεται η Αδελφική σχέση μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος;
Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι άριστες. Είμαστε μια οικογένεια. Πάντα οι σχέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος, με τον Ελληνικό λαό, την κυβέρνηση, ήταν άριστες. Ο σύνδεσμος μεταξύ Πατριαρχείου Αντιοχείας και Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σύνδεσμος παλιός. Αισθανόμαστε σαν να είμαστε σπίτι μας. Αγαπάμε την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.


Πόσο απαραίτητη κρίνετε τη διεθνή κινητοποίηση ώστε να υπάρχει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να βοηθηθεί η κατάσταση, ώστε να επιστρέψουν οι απαχθέντες Επίσκοποι;
Αυτό περιμένουμε από όλο τον κόσμο, από όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από όλες τις κυβερνήσεις, να έχουμε ειρήνη, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτήν την κίνηση. Όποιος λέει ότι θέλει να προστατέψει τους χριστιανούς και τους ορθόδοξους πιστούς καλείται να βοηθήσει, ώστε να έχουμε ειρήνη, στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στο Λίβανο, σε όλα τα κράτη εκεί. Ακούμε συχνά να γίνεται λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά στο θέμα της απαγωγής των δύο Επισκόπων και γενικότερα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή δεν ακούσαμε τίποτε. Είναι δίπλα μας πνευματικά, αλλά εμείς ευχόμαστε να τους έχουμε κοντά μας και σωματικώς.

Τι σχέση έχουν οι Τζιχαντιστές με την παράδοση του Ισλάμ;
Οι Τζιχαντιστές είναι εξτρεμιστές. Αυτό είναι ξένο πνεύμα και ξένη σκέψη στην χώρα. Οι μουσουλμάνοι στον τόπο μας στην Συρία, στο Λίβανο λένε ότι δεν ξέρουν τέτοιο Ισλάμ. Εμείς με τους μουσουλμάνους στη Συρία και στο Λίβανο δεν εχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε καλές σχέσεις.


Μακαριώτατε, λέγεται ότι οι απαγωγές των δύο Μητροπολιτών και γενικότερα η επιθετικότητα εναντίον των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή αποτελεί μέσο πίεσης για να σας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψετε τις πατρίδες σας, το πιστεύετε;
Μπορεί να είναι έτσι. Εμείς, όμως λέμε, ότι θα παραμείνουμε σε εκείνα τα μέρη και δεν θα φύγουμε. Οι πρόγονοί μας έζησαν εκεί επί 2000 χρόνια και οι απόγονοί τους παραμένουν και θα παραμείνουν εκεί.



Μπορούμε να φανταστούμε τη Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς;
Όχι. Ακόμη και οι Μουσουλμάνοι στην χώρα μας αυτό λένε. Ο εκτοπισμός των Χριστιανών από την Ανατολή θα σημάνει τον εκτοπισμό της Ανατολής από την ιστορία και εξίσου τον αφανισμό της.


Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα είχατε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, αλλά και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συζητήσατε για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης;
Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία με την Ελλάδα και η θέση της Κυβερνήσεως ήταν πολύ θετική σε όλα αυτά τα θέματα. Ελπίζουμε η Ελλάδα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσει να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο σε αυτά τα θέματα.



Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας που θα πραγματοποιηθεί το 2016 στην Κωνσταντινούπολη;
Έχουμε προσδοκίες και περιμένουμε. Οι επιτροπές ετοιμάζουν τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η Ορθοδοξία πρέπει να έχει μία ενωμένη φωνή για όλο τον κόσμο. Ο κόσμος περιμένει να ακούσει και πρακτικά θέματα που αφορούν στην ζωή του, όχι μόνο θεολογικά, ιστορικά και κανονικά. Μας ενδιαφέρει η Σύνοδος αυτή να αγγίξει τα θέματα της πίστεως και της ζωής που αφορούν όλα τα τμήματα της κοινωνίας και όχι μόνο τους θεολόγους.



Κατά την επίσκεψή σας στην Εκκλησία της Ελλάδος έχετε αναφερθεί στη διένεξη με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συναινετική λύση;
Ελπίζουμε και γι' αυτό εμείς δεν κόψαμε την επικοινωνία με το Πατριαρχείο. Προσπαθούμε, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεσολαβεί, και έχουμε την ελπίδα ότι με την ειρήνη θα φτάσουμε στην κανονική λύση που περιμένουμε.