ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην Εκκλησία της Ελλάδος
23/10/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποιεί από σήμερα ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Μεξικού κ. Αντώνιο, Αυστραλίας κ. Παύλο, Γαλλίας κ. Ιγνάτιο, τον Επίσκοπο Σελευκείας κ. Εφραίμ, τον Αρχιμανδρίτη κ. Παρθένιο, τον κοσμήτορα της θεολογικής σχολής του Μπαλαμάντ π. Πορφύριο και συνεργάτες του Πατριαρχείου.

Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν στον Εθνικό Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Επιχώριος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο ενταύθα πρέσβυς του Λιβάνου και αρμόδιοι εκκλησιαστικοί και κρατικοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά τελέσθηκε Δοξολογία για την άφιξη του Πατριάρχη στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Αρχιεπισκοπής. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πατριάρχη λέγοντας: "Σας υποδέχομαστε στην Αθήνα του Παύλου, του θείου ιδρυτού της Εκκλησίας Ημών, του Πρώτου μετά τον Ένα, του φλογερού Αποστόλου των Εθνών και διαπρύσιου Πατέρα και Κήρυκα της Ευρώπης. Στα βήματα Αυτού, «του δούλου Ιησού Χριστού, του κλητού αποστόλου, του αφωρισμένου εις Ευαγγέλιον Θεού», από την Ασία στην Ευρώπη έρχεσθε Υμείς, διάδοχος του Κορυφαίου των Αποστόλων, του μακαρίου Πέτρου, και του Ιγνατίου του Θεοφόρου, για να μας στηρίξετε και να στηριχθείτε, να ευλογήσετε και να ευλογηθείτε, να παρακαλέσετε και να παρακληθείτε" και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας: "Η Αθήνα των Αγίων, των Μαρτύρων και των Ηρώων σεμνύνεται για την εδώ παρουσία Σας, για την Ειρηνική σας επίσκεψη και σας χαιρετίζει ως άγγελον ειρήνης, ως μάρτυρα Χριστού και ως αγωνιστήν υπέρ των Οσίων και των Ιερών των Χριστιανών Αδελφών μας της Μέσης Ανατολής".

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αντιοχείας τόνισε "Είναι μια επίσκεψη ειρηνική, είναι ένας ειρηνικός χαιρετισμό προς όλους σας και προς κάθε πολίτη της Ελλάδος. Ένας χαιρετισμός αγάπης από τους ανθρώπους της περιοχής μας που πλήττονται από τα δεινά του πολέμου. Από ανθρώπους που μαρτύρησαν και μετανάστευσαν εγκαταλείποντας τα πάτρια εδάφη. Είναι ένας ειρηνικός χαιρετισμός Ανάστασης μέσα στην στάχτη της δοκιμασίας και συγχρόνως θέλησης και ελπίδας και απόφασης ότι καμμία δύναμη σε τούτη τη γη δεν θα κατορθώσει να μας εκριζώσει από την γη μας. Εμείς καταθέτουμε όλες τις δυσκολίες μπροστά στον Σταυρό του Σωτήρα μας και στο ακάνθινο στεφάνι του σταυρού Του". Ο Πατριάρχης μιλώντας για τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε πως τον γνωρίζει προσωπικώς και στο πρόσωπο του γνώρισε ένα αγαπητό αδελφό, ο οποίος επισκέφθηκε την Εκκλησία της Αντιοχείας και την περιοχή τους στα τελευταία χρόνια της Πατριαρχίας του Μακαριστού Ιγνατίου, την στιγμή που πολλοί την εγκατέλειψαν.

"Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσφέρει πολλά στην Εκκλησία της Αντιοχείας" επεσήμανε ο Πατριάρχης και αναφέρθηκε στην φιλοξενία και στην πνευματική μέριμνα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης υπογράμμισε πως "εκείνο που μας συνδέει με την Ελλάδα ως χώρα και ως λαό είναι η νοσταλγία προς τον Αποστολικό ζήλο, μια καθολική ορθόδοξη πίστη, όπου οι εθνότητες διαλύονται σε ένα ορθόδοξο χωνευτήριο και οι γλώσσες και τα ήθη πλέκονται ενώπιον της Τράπεζας της Ευχαριστίας και του Κυρίου της που μας μίλησε με την γλώσσα της αγάπης".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και αμέσως μετά περιηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο, όπου ομίλησε ο Απόστολος Παύλος προς τους Αθηναίους.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης θα επισκεφθεί την Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και κατόπιν το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.


O χαιρετισμός του Μακαριωτάτου κατά την υποδοχή του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή