ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


200 χρόνια από τη μεταρρύθμιση της καθιερωμένης μεθόδου Βυζαντινής μουσικής
15/10/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε απόψε μουσικοφιλολογική βραδιά στη μεγάλη αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από τη μεταρρύθμιση της καθιερωμένης μεθόδου Βυζαντινής μουσικής. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο κ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής του Κέντρου ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσίασε το θέμα: "Η μεταρρύθμιση των Τριών μουσικοδιδασκάλων στη Βυζαντινή μουσική της Εκκλησίας μας". Στη συνέχεια έψαλλαν ύμνους οι χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής μουσικής Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου, της διεύθυνσης Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Αρχιεπισκοπής και του πρωτοψάλτη Ιωάννη Τσούνη.

Αμέσως μετά τραγούδησε ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος κ. Χάρης Νταραβάνογλου και η χορωδία "Ελληνορθόδοξη Παράδοση" τραγούδησε δημοτικά τραγούδια με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Ναού π. Λάμπρος Ανδρεάκης, μίλησε για την εκδήλωση και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, κλήρο και λαό για την παρουσία τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους διοργανωτές και μεταξύ άλλων ανέφερε πως "η Εκκλησία παράγει πολιτισμό και τέχνη. Μία από αυτές τις τέχνες είναι η μουσική και ιδιαίτερα η Βυζαντινή μουσική, η οποία μας ειρηνεύει". Προσέθεσε, επίσης, πως στις μέρες μας που οι δυσκολίες είναι πολλές, έχουμε ανάγκη τέτοιες εκδηλώσεις" και ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη.