ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κυρού Νικολάου



30.7.2019
ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: Βασίλης Σπυρόπουλος

Εψάλη, σήμερα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κυρού Νικολάου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου. Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος έγινε στην Ιερά Μονή Δαμάστας. Στην εξόδιο ακολουθία, παρέστησαν ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, πλειάδα Αρχιερέων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκ μέρους της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, κλήρος και λαός.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Θεοχάρης, τόνισε ότι ο αοίδιμος Μητροπολίτης «είχε πολλές φορές διαβάσει και με θαυμαστό τρόπο είχε προσοικειωθεί την πρόσκληση του Θεού: «Δος μοι, υιέ σην καρδιάν» (Παροιμ. 23, 26). Και ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος γεμάτος αγάπη για τον Χριστό, αφιερωμένος εξ ολοκλήρου σ’ Εκείνον και την Εκκλησία Του, έζησε θεοφιλώς και θεαρέστως, ώστε η ζωή του να αποτελεί μία αληθινή ετοιμασία του «θρόνου» της καρδιάς του. Όντως, η καρδιά του Δεσπότη ήταν «έτοιμη» για να γίνει «θρόνος» του Βασιλέως της δόξης».

Ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, υπογράμμισε: «Ο μακαριστός ήταν χαρισματικός ποιμένας, αγάπησε την αγιότητα και έγινε ο ίδιος θυσία, για να καταστήσει την Μητρόπολή του τμήμα της Βασιλείας του Θεού. Ένωσε την επαρχία του κάτω από την πατρική του σκέπη, με το ολοκληρωτικό του δόσιμο στο ποίμνιό του». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε: «Ήταν παραδοσιακός Επίσκοπος, ασκητής και πατριώτης, ο βίος του ήταν διάφανος, ο λόγος του εμπειρικός, φωτισμένος και συνετός, όταν μιλούσε, οικοδομούσε. Η κοίμησή του είναι οδεινηρότατη στέρηση για την Εκκλησία, ωστόσο πνευματικά, θα είναι πάντοτε μαζί μας».

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο οποίος ανέφερε ότι «το ευγενές στη συναναστροφή του μακαριστού Μητροπολίτη και το χαρισματικό στην συνομιλία του, προσείλκυσαν την αγάπη χιλιάδων νέων ανθρώπων. Η Φθιωτική γη μαρτυρεί την παρουσία του. Μας ενέπνευσε όλους με την σύνεση, την ταπεινότητα και την αγάπη του προς την πατρίδα. Δίδαξε πειθαρχία και υπακοή, διαμόρφωσε συνειδήσεις, αγαπούσε αληθινά τους ανθρώπους». Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε: «Ο Ποιμενάρχης μας «οδεύει εκ του θανάτου εις την ζωήν». Αυτή είναι η ζωή για μας. Το πάθος του για την Ορθοδοξία, η πίστη του στα ιδανικά του Ελληνισμού είναι αξίες ζωής και τρόπος ζωής για εμένα, που δεν μπορώ να εγκαταλείψω. Οι συμβουλές του είναι παρακαταθήκη για εμένα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος, Ευθύμιος Καραΐσκος, εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξήρε το μεγάλο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος, προσθέτοντας ότι το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, ενώ ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, αναφέρθηκε στην «καρτερικότητα, την υπομονή και την επιμονή» που επέδειξε ο κυρός Νικόλαος, στα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του στη Μητρόπολη, αλλά και στο γεγονός ότι «με αισθήματα αγάπης και με πολύ δουλειά, ανέδειξε την Μητρόπολη παράδειγμα προς μίμηση».

Ο αντιδήμαρχος Τήνου, Εμμανουήλ Σώχος, διάβασε το σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε ο Δήμος Τήνου, με αφορμή την κοίμηση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κυρού Νικολάου.

Ο Πανοσιολογιώτος Αρχιμανδρίτης, Χριστοφόρος Κολοκυθάς, εκ μέρους του ιερού κλήρου της Μητρόπολης Φθιώτιδος, σημείωσε ότι ο μακαριστός ποιμενάρχης, με σοφία, παρέλαβε τους κληρικούς της Μητρόπολης «απλούς οπλίτες» και τους έδωσε θάρρος, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη όλων των κληρικών προς τον κυρό Νικόλαο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου, κ. Δωρόθεος, εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Καθιδρύματος, κατέθεσε την ευγνωμοσύνη όλων και «ιδιαιτέρως του κ. Μιλτιάδη Πρωτοπαππά, του ιερού κλήρου που διακονεί το θυσιαστήριο της Παναγίας, για όσα στον άμβωνα του ιερού της Παναγίας ο Σεβασμιώτατος διηκόνισε και με τον θείο λόγο εκήρυξε». Όπως τόνισε ο κ. Δωρόθεος, «η διοικούσα Επιτροπή, με απόφασή της, καταθέτει χρηματικά ποσά στους ιερούς ναούς Πλατειών και Αγίας Παρασκευής Υστερνίων Τήνου, μνήμη του αοιδίμου Ιεράρχου Νικολάου, εμείς δε θα φιλοτεχνήσουμε, εις μνήμην του, τον άμβωνα στον ιερό Ναό Δευτέρας Ευρέσεως Ευαγγελιστρίας, ο Δεσποτικός Θρόνος του οποίου είναι δώρο του ιδίου».




ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ