ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου στην νήσο Άμπελο



21.7.2019
Το ετήσιο ευλαβικό του προσκύνημα στο μοναστηριακό κάθισμα της Αγίας Μαρίνας αυτοτελούς Μονής του Οσίου Λουκά στην νήσο Άμπελο, στον Κορινθιακό Κόλπο, πραγματοποίησε και φέτος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών.

Με την κανονική άδεια και ευλογία του επιχώριου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Θεσπιών κ. Συμεών, τον οποίο πλαισίωσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Θηβών κ. Γεωργίου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Θηβών κ. Γεωργίου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων και ανυπέρβλητων δεσμευτικών του υποχρεώσεων λόγω της εορτής του Προφήτη Ηλία. Συλλειτούργησαν οι διάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Δημήτριος, του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και π. Χαράλαμπος. Του χορού του Ιερού Αναλογίου προέστη ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολιούχου Αθηνών, κ. Γεώργιος Δεμελής.

Πλήθος κόσμου από τα γειτονικά παράλια της Βοιωτίας, αλλά και από πιο μακρυά, ακόμη και από την Αθήνα, συνέρρευσε για να συμμετάσχει σε αυτήν την ιδιαίτερη πανήγυρη και κατανυκτική μυσταγωγία. Μεταξύ αυτών ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Ράπτης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΔΑΠ Νήσων και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Ο Μακαριώτατος έδωσε την ευλογία του σε όλους τους πιστούς, ενώ απηύθυνε εγκάρδιες πατρικές ευχές. Κάλεσε μάλιστα «όλες και όλους σε αγωνιστικότητα προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και συλλογικά και εθνικά ακόμη και παγκόσμια». Ο Θεοφιλέστατος κ. Συμεών στο σύντομο κήρυγμα του, που προηγήθηκε, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για την άδεια και ευλογία να τελέσει την Θεία Λειτουργία, αναφέρθηκε στην ευχαριστιακή σχέση των πιστών με τους Αγίους και στο γιατί θα πρέπει οι χριστιανοί να ευχαριστούν συνεχώς τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στον αύλειο χώρο της Μονής, η οποία ανακαινίζεται εκ βάθρων τα τελευταία χρόνια με προσωπική μέριμνα και επίβλεψη του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος στο εόρτιο γεύμα που επακολούθησε στον πλησίον της νήσου οικισμό Καρυώτης - παραλία Κυριακίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους διακονούντες την Μονή πατέρες και εξεχόντως τον ακαταπόνητο αρωγό και άγρυπνο συμπαραστάτη της Μονής και της Νήσου κ. Ιωάννη Μπενέκο και την ευλογημένη πολυμελή οικογένεια του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας μικρά σκάφη τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και ιδιωτικά μετέφεραν τους πιστούς στο νησί.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ