ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας στην Καστοριά να τιμήσει τον Παύλο Μελά



16.2.2018
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Συνοδική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων, θα τελεσθεί αύριο το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Καστοριάς και στην συνέχεια τρισάγιο στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, την Στάτιστα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Σήμερα το απόγευμα θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου και κατόπιν κατάθεση στεφάνου από την Ιερά Σϋνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ αμέσως μετά ιερό Μνημόσυνο του Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων.

Στην συνέχεια θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέησης στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως Καστοριάς, όπου ευρίσκονται τα οστά του Παύλου Μελά. Κατάθεση στεφάνου στο κενοτάφιο του ήρωα στον αύλειο χώρο του Ναού και κατόπιν θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς και κατάθεση στεφάνου.

Αργότερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει τιμητική επίσκεψη στην οικία-μουσείο, όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς.

Το χωριό Μελάς ανήκει στο Νομό Καστοριάς και διοικητικά στη δημοτική ενότητα Κορεστίων του Δήμου Καστοριάς. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Στάτιστα, αλλά μετονομάστηκε σε Μελάς, καθώς σε αυτόν τον τόπο δολοφονήθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς.

Το σπίτι, όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό διώροφο κτίσμα τοπικής αρχιτεκτονικής των χωριών της ιστορικής περιοχής των Κορεστείων.

Το κτήριο εξαγοράστηκε το 1970 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, προκειμένου να διασωθεί και να διαμορφωθεί ως μουσείο προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία αυτής της περιόδου στην περιοχή της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1978 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ως σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα και του θανάτου του Παύλου Μελά.

Πριν από περίπου οχτώ χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του μουσείου και των εξωτερικών χώρων.

Εσωτερικά το κτήριο διαθέτει την αρχική του αρχιτεκτονική, ενώ τα εκθέματα που φιλοξενεί είναι όπλα από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων και φωτογραφίες τους. Η ιστορική και συναισθηματική αξία του μουσείου, βέβαια, δεν έγκειται τόσο στα εκθέματά του, όσο στα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί, όπως για παράδειγμα ο θάνατος του Παύλου Μελά στις 13 Οκτωβρίου 1904, έπειτα από επιχείρηση οθωμανικού αποσπάσματος.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ