ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχιεπίσκοπος: Έχουμε την δύναμη να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες26.10.2017
Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Στην ευθύνη της Εκκλησίας, στο έργο της και στην προσφορά των ανθρώπων αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Αλμυρό, όπου τέλεσε, το απόγευμα της Τρίτης, τα εγκαίνια στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Πριν τον αγιασμό τελέστηκε επίσημη Δοξολογία προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στον ιερό ναό, παρουσία των κληρικών της επαρχίας Αλμυρού και αρκετών πιστών, ενώ έψαλε η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος καθιέρωσε την ιερά Εικόνα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, που θα περικοσμεί, πλέον, το ομώνυμο Ιεραποστολικό Κέντρο.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, στην καταστροφή της από τον σεισμό του 1980 και στην εγγενή ευσέβεια του λαού. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος και στην νέα του αποστολή, από τούδε και στο εξής, που είναι διπλή: «Αφενός τον σκοπό της θεραπείας των άμεσων υλικών αναγκών επιβίωσης και συντήρησης άπορων συνανθρώπων μας, διαμέσου ενός ευρύτατου φάσματος κοινωνικής προσφοράς. Αφετέρου δε το καθαρά ιεραποστολικό, ποιμαντικό και πνευματικό σκοπό του, που αφορά στις ψυχές των ανθρώπων. Είμαστε βέβαιοι ότι από εδώ και στο εξής το Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Αθανάσιος» θα αποτελέσει μία πνευματική κυψέλη επιμόρφωσης, οικοδομής, πνευματικής στήριξης, διαλόγου, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης και προ παντός έναν χώρο ανοικτό σε όλους! Έτσι, οι δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν πλέον σίτιση, ένδυση-υπόδηση, κοινωνικό φαρμακείο, επικουρική διδασκαλία, Τράπεζα αίματος, δανειστική βιβλιοθήκη, Συμβουλευτική Ομάδα επιστημόνων, Ορχήστρα ποικίλης μουσικής, εργαστήριο κεραμικής».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο υπογράμμισε πως «γνωρίζουμε την μεγάλη φιλανθρωπική σας ευαισθησία και την διάκρισή σας σε ποικίλα και πολύπλευρα έργα κοινωνικής ωφέλειας. Γνωρίζουμε ότι από της υψηλής θέσης του πηδαλίου της Ελλαδικής Εκκλησίας διακονείτε την ενότητα όχι μόνο της Εκκλησίας μας αλλά και ολοκλήρου του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε τέλος τη φροντίδα και τις προσπάθειές Σας ώστε η κάθε τοπική Εκκλησία και η κάθε ενοριακή κοινότητα να είναι ένας τόπος ανακούφισης του πόνου, εύρεσης της ελπίδας, κοινωνίας με τον Θεό και σφυρηλάτησης της ενότητος».
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση κι επεσήμανε ότι, διαβάζοντας το Καταστατικό του Ιδρύματος, διεπίστωσε «πολύ αγάπη, προσπάθεια, ανιδιοτέλεια και αγωνία για το σήμερα και το αύριο». Χαρακτήρισε την αγάπη «ένα μεγάλο αγαθό και δώρο στην ανθρώπινη καρδιά». Επικαλούμενος τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, τόνισε πως «η αγάπη προς τον Θεό δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο».

Μίλησε για την αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι «η Εκκλησία πρέπει να είναι περιορισμένη στα πνευματικά της καθήκοντα. Μπορεί κανείς να κάνει το καλό, ν΄ αγαπά τον άνθρωπο, χωρίς ν’ ασχολείται με ζητήματα πνευματικά. Η άλλη αντίληψη, μεταξύ πολλών Χριστιανών, λέγει ότι πρέπει ν΄ ασχολούμαστε μόνο με τα πνευματικά και όλα τα άλλα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Και οι δύο θέσεις συνιστούν παρεξήγηση. Χρειάζονται και τα δύο και η αγάπη προς τον Θεό και την διακονία του Θεού, που εμπνέει και δίνεται ως αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, εξάλλου, στο ευρύτατο έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος, στο σύνολό της, «η οποία μπόρεσε να κρατήσει την αγάπη και την προσφορά προς όλους τους ανθρώπους». Μετέφερε συγκλονιστικές προσωπικές εμπειρίες από το ανθρωπιστικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα, η οποία, μεταξύ των άλλων, σιτίζει καθημερινά περίπου 55.000 ανθρώπους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύτιμη συνεισφορά της Ελληνικής Οικογένειας την περίοδο της κρίσης, «τα μέλη της οποίας, τις δύσκολες αυτές ώρες, ο ένας βοηθάει τον άλλο. Είναι αυτή η Οικογένεια που υπονομεύεται σήμερα, πολεμείται και επιδιώκεται η καταστροφή της». Τόνισε, άλλωστε, ότι «αυτός ο τόπος μπορεί να έχει πολλούς πλουσίους, που μπορούν να βοηθούν, αλλά έχει και πολλούς πτωχούς, που δίνουν την καρδιά τους. Γι’ αυτό δεν θα πεθάνει αυτός ο τόπος. Έχει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Απλώς, χρειάζεται συντονισμός αγάπης και συνεργασίας. Όποτε το επιτύχαμε αυτό στην ιστορία, τα καταφέραμε, όταν δεν το επιτύχαμε, υποφέραμε και δυστυχήσαμε».

Ακολούθησε ο Αγιασμός των Εγκαινίων του Ιεραποστολικού Κέντρου «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε την κατά Θεόν ευόδωση του έργου του.


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ