ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ



20.3.2017
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Παρέστησαν ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Καστορίας Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, νέας σμυρνης Συμεών, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Κυθήρων Σεραφείμ, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, Φωκίδος Θεόκτιστος, Άρτης Καλλίνικος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, Ελασσώνος Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, Γρεβενών Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, Καρπενησίου Γεώργιος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων, Φορέων και Οργανισμών, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσυγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ως εκπρόσωπος της Συνόδου στον επικήδειο λόγο αναφέρθηκε στις σπουδές, στην πορεία και στο έργο του μακαριστού καθώς και στην πνευματική κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά και μέριμνα του. Μίλησε για την αναστήλωση των ιερών μονών, για την ίδρυση νέων ενοριών, την απόφαση μονιμοποιήσεως της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, αλλά και για το έργο της οργάνωσης των ενοριών και των εκκλησιαστικών δομών. Έκανε λόγο για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά και για την χειροτονία νέων ιερέων, την ίδρυση τομέα συμπαραστάσεως οικογένειας, εξωτερικής ιεραποστολής και σχολής βυζαντινής μουσικής, καθώς και για την δημιουργία παιδικού σταθμού.

Στη συνέχεια εκ μέρους του κλήρου της Τοπικής Εκκλησίας μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης χαρακτηρίζοντας τον μακαριστό αληθινό πατέρα που τους ενίσχυε με κάθε τρόπο και μεριμνούσε για την πνευματική προκοπή της μοναστικής ζωής.

Αμέσως μετά μίλησαν ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης.

Στη συνέχεια η ταφή του μακαριστού μητροπολίτη πραγματοποιήθηκε στην ι. Μονή Αγίων Θεοδώρων.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμον Βύρων Στεφάνου) εγεννήθη το 1932 στο Φανάρι Καρδίτσας. Εσπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1955. Διάκονος εχειροτονήθη το έτος 1965 και Πρεσβύτερος το 1966. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ως υποδιευθυντής και Καθηγητής του Ανωτέρου Ιερατικού Φροντιστηρίου Τήνου. Στις 31 Μαΐου 1970 εχειροτονήθη Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών και την 10ην Σεπτεμβρίου 1991 με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ετοποθετήθη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.



ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ