Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου ι. ν. Αγίου Δημητρίου Ψυρρή

27.11.2016     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στα πολύτιμα οφέλη της συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τα εγκαίνια του Πνευματικού κέντρου του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ψυρρή.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Επίσκοπος Νεοχωρίου κ. Παύλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Πολιτικοί, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, Διευθυντές υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και έκανε μία αναφορά στην ιστορία του ιερού ναού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το 2001 μνημείο πολιτισμού. Αναφέρθηκε στην προσφορά του ναού και επεσήμανε, πως «σήμερα αυτή η ενορία έχει φτάσει να μην έχει κανέναν ενορίτη, είναι όμως μία ενορία που βασίζεται στην αγάπη αυτών των ανθρώπων που στηρίζουν το κάθε έργο του». Μίλησε για το Πνευματικό Κέντρο, του οποίου οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ξεκίνησαν το 2012, αλλά και για την διαδικασία που χρειάστηκε, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2014.

Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε πριν από δύο μήνες και πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτήριο ενεργειακής κλάσης Α, που θα στεγάσει το πνευματικό κέντρο του Ναού, αλλά είναι και έναν χώρο φιλοξενίας συγγενών ασθενών.

Ο π. Χρυσόστομος προσέθεσε, πως σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την συντήρηση του ναού, ενώ έκανε λόγο για συλλογική προσφορά. «Το Πνευματικό αυτό κέντρο αποτελεί μία δομή, όχι για τον ναό, αλλά για το κέντρο των Αθηνών. Ένα πολύπαθο κέντρο, που μπορεί να υπάρχουν λύσεις, αλλά δεν αρκούν αν δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Η ιστορία και το σημαντικό αυτής της υπόθεσης είναι η ύπαρξη αυτού του κτηρίου και ότι θα απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και ότι γίνεται σε μία περιοχή δύσκολη».

O Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε το ναό πολυσήμαντο, τονίζοντας πως «η πορεία αυτού του χώρου φανερώνει ότι όταν ομονοούμε το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό και το καμαρώνουμε».

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρχαν παλαιότερα στην συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Αρχαιολογικής υπηρεσίας επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχει μία καλή συνεργασία και το όφελος είναι πολύ μεγάλο. Αναφερόμενος στην ιστορία του ναού μίλησε για τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ναός αυτός μπορεί να μην έχει πολύ κόσμο, όπως έχουν μεγάλες ενορίες, αλλά έχει ανθρώπους πιο συναισθηματικούς, που τους αρέσει η ησυχία και η απλότητα. «Βλέπουμε ότι αυτή η αναζήτηση είναι έντονη» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται στην Αρχιεπισκοπή για την λειτουργία των ιστορικών ναών της Αθήνας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για αυτό το επιτυχημένο πρόγραμμα και μίλησε για την εντυπωσιακή συμμετοχή 3500 νέων.

Μιλώντας για το Πνευματικό Κέντρο, χαρακτήρισε συγκινητική την προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων δομών και σημείωσε πως «χρειάζεται ένας συντονισμός, συνεργασία με τον Δήμο ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, ώστε να λειτουργούν όλα με προγραμματισμό». Ευχαρίστησε τον π.. Χρυσόστομο για την υλοποίηση του έργου, καθώς και όσους συμμετείχαν και συνεισφέρανε.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού Κέντρου.