Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

23.6.2016     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία του κειμένου «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ» καιξεκίνησε η επεξεργασία του κειμένου «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ».

Κατά την μεσημεριανή Συνέντευξη Τύπου η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος ρώτησε αν θεωρούν ότι οι δύο επίσημες ανακοινώσεις των δύο Εκκλησιών κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και αν η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει να παραμένει ικανοποιημένη με το ζήτημα των νέων χωρών.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο κ. Χάρης Κονιδάρης τόνισε πως «τόσο το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή. Αρκεί κάποιος να διαβάσει και τα δύο κείμενα καλόπιστα. Αν τα διαβάσει κακόπιστα φυσικά θα μπορούσε να καταλήξει σε διαπιστώσεις «αντιφάσεων». Αυτό είναι απολύτως λογικό για όσους ακριβώς καλλιεργούν σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Είναι ακριβώς αυτά τα σύννεφα, τα οποία με τη χθεσινή γενναία του παρέμβαση διέλυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τα κείμενα είναι σαφή, οι λέξεις είναι σαφείς. Όλοι μπορούν να διαπιστώσουν, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αντίφαση. Όσοι, όμως, επίμονα αναζητούν αντιφάσεις ανάμεσα στα δύο κείμενα ή στις όποιες δηλώσεις έγιναν πριν και μετά ή στα όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης, είναι τα πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν την κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που ζουν μέσα από την καλλιέργεια συνθηκών αντιπαράθεσής τους, που «εργάζονται» πυρετωδώς για να τις φέρουν απέναντι. Ακριβώς, λοιπόν, τα πρόσωπα αυτά, που ζουν μέσα από την καλλιέργεια της κρίσης στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι πρόσωπα τα οποία η ζωή της Εκκλησίας τα προσπερνά και το μόνο που θα «επιτύχουν» να κάνουν είναι να αποτελέσουν θλιβερές υποσημειώσεις στα πολύ σημαντικά κεφάλαια της Εκκλησιαστικής ζωής που γράφονται και εδώ στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».
«Η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Προκαθήμενός της Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και όλα τα μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας της αισθάνονταν και εχθές και σήμερα και θα αισθάνονται και αύριο απόλυτα ικανοποιημένοι με την πραγματικά γενναία παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, που όπως είπα και εχθές διέλυσε όλα τα σύννεφα που καλλιεργούν κάποιοι στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι διακονεί την ενότητα της Εκκλησίας και ότι κινείται πάντα με πνεύμα καταλλαγής. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος είναι εκκλησιαστικοί ηγέτες σοφοί, που διακρίνονται από σύνεση και διάκριση και συνεργάζονται. Ο ένας δίνει το χέρι στον άλλον και προχωρούν μαζί για το καλό της Μίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας» υπογράμμισε ο κ. Κονιδάρης.

«Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό» τόνισε ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου π. Ιωάννης Χρυσαυγής.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Σοφίας Καρεκλά από το orthodoxia.info αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεσμεύτηκε πως δεν θα διεκδικήσει τις Νέες Χώρες, ο π. Ιωάννης απάντησε πως δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση, «διότι οι διευκρινήσεις περιπλέκουν τα πράγματα».

Ο κ. Κονιδάρης επεσήμανε, πως «ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει τι ακριβώς είπε, το ίδιο και κάθε Επίσκοπος που συμμετέχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση να αναζητηθούν τα πρακτικά».