Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Αρχιεπίσκοπος: Σκοπός της Εκκλησίας η πνευματική και υλική στήριξη των ανθρώπων

23.5.2016     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην ανάγκη να τιμώνται τα εκκλησιαστικά σύμβολα και οι μορφές των ηρώων της επανάστασης που αποτελούν σωστά πρότυπα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Βελεστίνο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται από σήμερα τη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη, για να παραστεί στην 1η κοινή Ιερατική Σύναξη των Μητροπόλεων Θεσσαλίας, που διοργανώνει η Τοπική Εκκλησία στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολίωτη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιεπισκοπής π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη έφτασε το απόγευμα στο Βελεστίνο, όπου τον υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Δήμαρχος της πόλης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων και Οργανισμών. Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον εσπερινό στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βελστίνου και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Βελεστίνου.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτριος Νασίκας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και του προσέφερε έναν πίνακα με τη μορφή του ήρωα Ρήγα Φεραίου τονίζοντας «ηγείστε, Μακαριώτατε, της Ελλαδικής Εκκλησίας και ασκείτε την ποιμαντική σας αποστολή, με αφοπλιστικά νηφάλιο τρόπο, με απλότητα και προσήνεια, με ώριμο, καθαρό, Θεολογικό και πατρικό λόγο. Κάτω από τη Θεοφώτιστη ποιμαντορία σας, η Εκκλησία μας είναι αυτή που προσφέρει στη δύσκολη ώρα καταφυγή, καταλλαγή και απάντηση στα εναγώνια ερωτήματα της κοινωνίας. Είναι αυτή που κρατά σε εγρήγορση τις καθαρές συνειδήσεις, διδάσκοντας πίστη, ενότητα, αλληλεγγύη και συνοχή».

Αμέσως μετά τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία και την παράδοση της περιοχής λέγοντας πως «αυτήν την ωραία μας παράδοση, που γαλούχησε γενιές ολόκληρες ορθοδόξων Ελλήνων, προσκληθήκαμε από τους διοργανωτές αυτής της πανηγύρεως να εορτάσουμε, με δύο σημαντικές αφορμές:

Η πρώτη είναι η 40η επέτειος ζωής και δράσεως του Συλλόγου Περιβολιωτών Μαγνησίας. Ξενιτεμένοι Περιβολιώτες, από το ονομαστό Περιβόλι Γρεβενών, εγκαταστάθηκαν πριν από χρόνια στο Βελεστίνο φέροντας μαζί τους τις ωραίες συνήθειες και παραδόσεις της ιδιαιτέρας πατρίδος τους. Και έγιναν φορείς πολιτισμού και προόδου, προσφέροντας όλο τους το δυναμικό για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, που έγινε η νέα τους πατρίδα. Η συνεχής, εδώ και 40 χρόνια, δράση του Συλλόγου τους διατρανώνει ακριβώς τον πόθο αυτών των ανθρώπων για ενεργή παρουσία και προσφορά. Η δε εμπιστοσύνη τους στη Χάρη και στην Πρόνοια του Θεού, την οποία δεν έχουν χάσει παρά την γενική πνευματική άμβλυνση της εποχής μας, εκφράζεται με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο: την τιμή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Προστάτη τους Αγίου, καταδεικνύοντας έμπρακτα πως κάθε πρωτοβουλία και δράση τους επιτυγχάνονται μπαίνοντας κάτω από την προστασία και την ευλογία του Θεού και των Αγίων. Η δεύτερη αφορμή που μας σύναξε εδώ σήμερα είναι το βλάχικο πανηγύρι, που θα πραγματοποιηθεί μετά τον πανηγυρικό μας Εσπερινό στο προαύλιο του Ναού. Πρόκειται για την αναβίωση μιάς ωραίας παραδόσεως, όπου πτυχές του πολιτισμού των προγόνων μας θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας σε όλες τις εκφράσεις τους: γευστικές, ακουστικές, χορευτικές».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε, επίσης, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου λαμπρύνει την αποψινή εκδήλωση και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στον τρόπο που ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει τις καταστάσεις τονίζοντας πως «δεν γνωρίζουμε αν θα δώσει ποτέ ο Θεός καταλληλότερο πρόσωπο από εκείνον για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των καιρών, στην πολύπλευρα χειμαζόμενη ελληνική πατρίδα μας. Είχαμε ανάγκη ενότητος. Μας έδωσε άνθρωπο ενότητος, που ένωσε κάτω από το πατρικό του διακριτικό βλέμμα όλη την Εκκλησία. Είχαμε ανάγκη διακριτικών χειρισμών. Μας έδωσε ταγό διακριτικό, αθόρυβο, πράο. Είχαμε ανάγκη αποτελεσματικών δράσεων. Μας έδωσε ηγέτη δραστικό και αποτελεσματικό. Ο λαός μας, γεμάτος κοινωνικές πληγές, είχε ανάγκη βοήθειας και στοργικής φροντίδας. Μας έδωσε πατέρα φιλάνθρωπο, φιλότεκνο και ελεήμονα, που αναπνέει με τους δύο πνεύμονες της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης. Αυτό το αποδεικνύει καθημερινώς με τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, δράσεις που τον έχουν καταστήσει πηγή ελεημοσύνης και ευεργεσίας προς τους πάντες αδιακρίτως, ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Ευχαρίστησε, βέβαια, και τον Μητροπολίτη Βελεστίνου για την παρουσία του «που είναι «οστούν εκ των οστέων και σαρξ εκ της σαρκός» του λαού αυτού, ο οποίος τόσο τον αγάπησε κατά την πολυετή εδώ διακονία του. Αν και η διακονία αυτή εδώ και χρόνια τον έχει θέσει σε άλλη έπαλξη, ωστόσο τον ελκύει εδώ το όνομα και ο τίτλος του, διότι πως είναι δυνατόν να λείψει ο Βελεστίνου από το Βελεστίνο;», αλλά και τον λαό της πόλης για την καλή συνεργασία.

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, τις Τοπικές Αρχές και το λαό για την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη και στην σημαντική προσφορά του στην Εκκλησία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του σε Διορθόδοξα θέματα, τα οποία θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην πορεία του τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα και επεσήμανε πως οι Επίσκοποι χρειάζονται ένα ιδιαίτερο χάρισμα από τον Θεό. «Ο Κύριος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «χαράζει τον δικό μας ρόλο και εμείς ακολουθούμε. Καλούμαστε να αγαπήσουμε τον Θεό με όλη μας την δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Εκκλησία έχει ως σκοπό την πνευματική υποστήριξη, αλλά και την υλική στήριξη των ανθρώπων, ενώ κάνοντας λόγο για τους θεσμούς και την δυσλειτουργία τους τόνισε πως «όταν οι θεσμοί διακονούνται από αρρώστους, αρρωσταίνουν και αυτοί. Ο ρόλος της Εκκλησίας, μέσα στην κοινωνία, είναι να ενισχύσει αυτούς τους ανθρώπους, για να τους δώσει ο Θεός διάκριση, σύνεση, για να μπορέσουμε όλοι μαζί ν' αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής». Έκανε λόγο, επίσης, για ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας με σκοπό την εξυπηρέτηση του ανθρώπου.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για το δώρο του λέγοντας πως «με συγκίνησε ιδιαίτερα η μορφή του Ρήγα Φεραίου. Σε μία εποχή, που όλα τα σύμβολα δέχονται επίθεση, που ξένοι, αλλά κυρίως ντόπιοι ζητούν να κατέβουν τα σύμβολα, απόψε μας δίνεται ένα μεγάλο δίδαγμα εδώ από το Βελεστίνο, την πατρίδα του Ρήγα Φεραίου» και αναφέρθηκε σε ένα υπόμνημα που έχει κατατεθεί να αφαιρεθούν όλα τα σύμβολα τα εκκλησιαστικά από τους δημόσιους χώρους και αναρωτήθηκε «κάτω από αυτές τις συνθήκες πώς θα ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτός ο τόπος;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος περιηγήθηκε στα «γευστικά περίπτερα» και στην συνέχεια ξεκίνησε η μουσικοχορευτική εκδήλωση , την οποία παρουσίασε ο Θοδωρής Σδρούλιας. Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσική από παραδοσιακή Βλάχικη ορχήστρα, χορούς της Βλαχόφωνης Ελλάδος.

Αύριο το πρωί ο Μακαριώτατος θα παραστεί στην 1η κοινή Ιερατική Σύναξη των Μητροπόλεων Θεσσαλίας, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας με γενικό θέμα «Ο Ορθόδοξος Κληρικός ποιμένας και λειτουργός στο σύγχρονο κόσμο».