Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φωτικής Αμβρόσιος

26.1.2016     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φωτικής κυρός Αμβρόσιος, ο από πρώην Σερβίων και Κοζάνης.

Γεννήθηκε στο Κεράμιο Καλλονής Λέσβου το 1940. Σπούδασε στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αναγορεύθηκε διδάκτορας φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (St. John’s College)· παράλληλα εργάστηκε ερευνητικά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1989-90).

Το 1967 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1974 πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως προϊστάμενος σε ιερούς ναούς της Ελλάδας και της Αγγλίας, ως πανεπιστημιακός εφημέριος για τους ορθόδοξους φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Έσεξ (1984-88), ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου του Κέιμπριτζ και του Ιδρύματος Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1991-94). Κατά την περίοδο 1991-98 υπηρέτησε ως προϊστάμενος στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

Στις 11 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης. Ως μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης ανέπτυξε πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα· εξελέγη πρόεδρος διαφόρων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων (Τιάλειον Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης, Γκέρτσειον και Σωκράτειον Μπλιούρειον Εκκλησιαστικό Ίδρυμα), ενώ εξέδιδε, εκτός των άλλων, και το δελτίο Προς τον Ιερόν Κλήρον.

Παραιτήθηκε από τη θέση του μητροπολίτη τον Φεβρουάριο του 2004 για λόγους υγείας.

Το τελευταίο διάστημα ο μακαριστός νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου Φωτικής κυρού Αμβροσίου θα γίνουν στον Άγιον Όρος.