Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Αρχιεπίσκοπος στον εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

25.10.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


"Τα παιδιά είναι το μέλλον" μας τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου, όπου χοροστάτησε στον εσπερινό με αφορμή την ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Δημητρίου λέγοντας πως "ο καθένας από μας καλείται να ψηλαφίσει τη ζωή του Αγίου, για να ωφεληθεί. Ο Άγιος Δημήτριος από την οικογένειά του γνώρισε τον Χριστό και αυτό εκείνη την εποχή ήταν απαγορευτικό κι έγινε η αφορμή του μαρτυρίου του".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ανάγκη της παιδείας και της εκπαίδευσης αναφερόμενος στις διδαχές του Πατρο-Κοσμά.

Μιλώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "σήμερα παρουσιάζονται προβλήματα στη διδασκαλία, αλλά οφείλονται στο ανθρώπινο στοιχείο και όχι στο μάθημα".

Έκανε λόγο, ακόμη, για τη σχέση που ανέκαθεν υπήρχε μεταξύ Εκκλησίας, Παιδείας και Πολιτείας λέγοντας χαρακτηριστικά πως "εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε ότι η Εκκλησία ήταν στο κέντρο του χωριού και δίπλα ήταν το σχολείο και η κοινότητα. Πέρασαν τα χρόνια και οι συνθήκες πολλές φορές επιβάλλουν η Εκκλησία να είναι μακριά από το σχολείο, αλλά δεν είναι μόνο μακριά σαν κτήρια, αλλά και σαν σκέψη και νοοτροπία".

Ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να διευκρινίσει πως το μάθημα των θρησκευτικών είναι συνταγματικά ισάξιο με όλα τα υπόλοιπα μαθήματα λέγοντας: "Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας πως ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι όπως όλα τα άλλα μαθήματα. Στο Σύνταγμα αναφέρεται πως τα παιδιά στο σχολείο θα παίρνουν θρησκευτική και εθνική παιδαγωγική μόρφωση. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε παμψηφεί τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, στον οποίο αναφέρεται πώς η Εκκλησία ορίζει τα δικά της πράγματα και πώς η Πολιτεία. Στο δεύτερο άρθρο λοιπόν λέει Εκκλησία και Πολιτεία είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν στο θέμα των θρησκευτικών. Δε μπορεί, λοιπόν, ο καθένας να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει".

Σεβόμαστε τους πολιτικούς και τις θέσεις τους, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που μας λένε. Αν δεν συμφωνούμε, σε θέματα σαν αυτό των θρησκευτικών, που κόβουν τις ρίζες μας με το παρελθόν, δεν πρέπει ποτέ να τα δεχτούμε".

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να ολοκληρώσει την ομιλία του με μία παρόρμηση του Αποστόλου Παύλου: "Αυτοί που μιλάνε για τον Χριστό, αυτοί που διδάσκουν, πρέπει να έχουν πίστη. Αν δεν έχουν πίστη, το έργο δεν θα είναι σωστό".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά στέλνοντας ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας πως με συνεργασία, αλλά και με τις αξίες μας θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. "Πολλές οι δυσκολίες και οι αδυναμίες μας και πρέπει ενωμένοι και χωρίς πανικό να τις ξεπεράσουμε. Όχι όμως προδομένοι, χωρίς γλώσσα, ιστορία, ρίζες. Αυτά είναι τα θεμέλια της ζωής μας" είπε χαρακτηριστικά.