Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών

11.10.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Nα είναι σταθερός στο θυσιαστήριο του Χριστού που είναι το Α και το Ω της ζωής μας" κάλεσε το νέο Μητροπολίτη Τρικκης και Σταγών κ Χρυσόστομο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Δωδώνης Χρυσόστομος,Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος, Άρτης Ιγνάτιος, Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, Καστορίας Σεραφείμ, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Κερκύρας και Παξών Νεκτάριος, Κορίνθου Διονύσιος, Ζακύνθου Διονύσιος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Ελασσώνος Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, Γρεβενών Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης κ. Ευγένιος, ο επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, κληρικοί και λαϊκοί από τα Τρίκαλα και την Θεσσαλονίκη.

Ο νέος Μητροπολίτης Τρίκκης ξεκίνησε τον χειροτονητήριο λόγο του με τα λόγια του Προφήτη Δαβίδ «Κύριος εξ ουρανού διέκυψεν επί τους υιούς των ανθρώπων…άνθρακες ανήφθησαν απ’ αυτού και έκλινεν ουρανούς και κατέβη» λέγοντας πως "αυτά τα λόγια προτυπώνουν το γεγονός της καθόδου του αγίου Πνεύματος επί των αγίων μαθητών και Αποστόλων του Κυρίου. Την κάθοδο του αγίου Πνεύματος παρακλητικώς, σύσσωμος η Εκκλησία σήμερον επικαλείται κατά την εύσημον ταύτην ημέραν, Πεντηκοστήν ποιούσα, κατόπιν της θεοκινήτου εκλογής της ελαχιστότητός μου εις τον ιστορικόν θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, ψήφοις κανονικαίς και δοκιμασία παρά των αγίων Ιεραρχών των συγκροτούντων την Ιεραρχίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος".

Επισήμανε, ωστόσο, πως "φόβος και χαρά συνέχουν την καρδία μου, καθώς, ως άλλος Ησαίας προστρέχω στην κλήση του Θεού, για να αναλάβω την εμπιστευθείσάν μοι διακονίαν. Φόβος διά το δύσκολον κατ’ άνθρωπον έργον να γίνω επίσκοπος και πατέρας του λαού του Θεού της λαχούσης μοι θεοσώστου επαρχίας. Δεν είναι μόνον οι ανάγκες των ανθρώπων, πνευματικές και υλικές. Είναι και η ευθύνη έναντι του Θεού και της Εκκλησίας να άρω τον σταυρόν μου έως τέλους, να ακολουθήσω τον Κύριον και απαρνούμενος ολοκληρωτικώς τον εαυτόν μου να προσπαθήσω να γίνω «τα πάντα τοις πάσι». Τολμώ εν τρόμω το εγχείρημα, διότι γνωρίζω ότι «άνθρακες ανήφθησαν από του Κυρίου» διά να αγγίξει καθαρτικώς τα χείλη μου και να με ικανώσει στην προκειμένη αποστολή. Η βουλή του Θεού φανερώθηκε διά της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου. Η χαρά μου διά το γεγονός δεν εκπηγάζει από την ατομική ικανοποίηση προσωπικής φιλοδοξίας, αλλά διότι ελπίζω εις την χάριν του Αγίου Πνεύματος, η οποία διανέμει τους καρπούς της διακονίας, της προσφοράς, της θυσίας, οι οποίοι μεταμορφώνουν το κοπιώδες και πεφορτισμένον έργον εις ευχαριστίαν και δοξολογίαν Θεού. Καί τότε επέρχεται η χαρά η οποία διαρκεί και δεν είναι πρόσκαιρος. Η χαρά η πηγάζουσα από την συνείδησιν, η οποία συμμαρτυρεί διά την αφιέρωσιν εις τον Θεόν και την εκπλήρωσιν του καθήκοντος έναντί Του και έναντι των ανθρώπων".

Έκανε λόγο, επίσης, για την ευθύνη που φέρει ο Επίσκοπος "για τη φανέρωση της ενότητος εν τω προσώπω αυτού ολοκλήρου του σώματος της τοπικής Εκκλησίας, επί τη βάσει της μεγίστης των αρετών, της αγάπης. Ο επίσκοπος ενσαρκώνει την ζωή του Χριστού. Ως τύπος και τόπος Ιησού Χριστού φανερώνει την ενότητα του σώματος. Διά τούτο και άνευ της γνώμης του επισκόπου ουδεμία πράξη ενεργείται εν τη Εκκλησία... Ο επίσκοπος οφείλει να αναλώνεται υπέρ της ενότητος της Εκκλησίας. Προς τούτο έλκει τους πιστούς εν τη συνάξει, διά της αγάπης προς πάντας, ανεξαιρέτως".

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την οικογένειά του, αλλά και όσους τον συμβούλευαν και τον καθοδηγούσαν. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο τον οποίο, όπως είπε, έχει ως πρότυπο κληρικού και Ιεράρχου. Αναφέρθηκε στους σταθμούς της ζωής του, που ήταν η Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντας την Θεσσαλονίκη "πόλη της καρδιάς του".

Ευχαρίστησε, επίσης, τους Μητροπολίτες Λαρίσης, Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και όλους τους συνεργάτες που είχε τόσα χρόνια, κληρικούς και λαϊκούς. Ειδική αναφορά ευχαριστιών έκανε στον πρώην Μητροπολίτη Τρίκκης, που άνοιξε την πατρική του αγκάλη και τον δέχθηκε στον κλήρο της Μητροπόλεως. " Υπόσχομαι δεσμευτικώς ενώπιον απάντων υμών, ότι καθ’ ον τρόπον εκείνος εστάθη δι’ εμέ αληθής και γνήσιος πνευματικός πατήρ, τοιουτοτρόπως θα σταθώ πλησίον του ως αληθής και γνήσιος πνευματικός υιός, υπό την ιδίαν σκέπην του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως, φροντίζοντάς τον εν ευγνωμοσύνη απείρω εις οιανδήποτε προσωπικήν του ανάγκην" είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο νέος Μητροπολίτης Τρίκκης τόνισε: "Καταθέτω υιικώς την άπειρον ευγνωμοσύνην και ευχαριστίαν μου, καθώς υποστηρίξατε και ενισχύσατε την ταπεινότητά μου κατά την διαδικασίαν της εκλογής μου και σήμερον τελείτε μετά πλειάδος αγίων Αρχιερέων την εις επίσκοπον χειροτονίαν μου. Θα είμαι εσαεί υπόχρεος οφειλέτης εις την ανιδιοτελώς αγαπώσα καρδίαν σας. Υποκλίνομαι ευλαβώς, εις την άνευ θορύβου ποιμαντικήν σας μέριμναν διά τον λαόν του Θεού, ιδιαιτέρως δε διά τον πάσχοντα άνθρωπον κατά το λόγιον του Κυρίου μας, «μη γνώτω η αριστερά σου, τι ποιεί η δεξιά σου». Προσμετρήστε παρακαλώ και τις ιδικές μου ισχνές δυνάμεις εις την προσπάθειάν σας, διά της Ιεράς Συνόδου, να ενσκύπτετε διαρκώς, εις τα προς λύσιν ποικίλα προβλήματα του λαού μας. Ταπεινώς εύχομαι προς τον Κύριον να σας δίδει έτη πολλά και υγιεινά, ώστε να διδασκόμεθα πάντοτε πλησίον σας, την πολυετή, άμα δε και πολύτιμον ποιμαντικήν σας εμπειρίαν" και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: " Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Σεβασμιώτατε γέροντά μου, «…ήκουσα της φωνής Κυρίου λέγοντος· τίνα αποστείλω, και τις πορεύσεται προς τον λαόν τούτον; και είπα· ιδού εγώ ειμι· απόστειλόν με».

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στον Μητροπολίτη πρώην Τρίκκης και Σταγών και στο έργο του και επεσήμανε πως χαίρεται που είναι εδώ, για να δει και να καμαρώσει τον διάδοχό, ενώ τον ευχαρίστησε για όσα δίδαξε και προσέφερε όλες αυτές τις δεκαετίες από όποια θέση κι αν υπηρέτησε. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε κάποιες φράσεις από τον χειροτονητήριο λόγο του νέου Μητροπολίτη τονίζοντας πως "φόβος σημαίνει σεβασμός. Σεβασμός σε διακατέχει αυτήν την ώρα κι αυτό είναι που ζητάει ο κόσμος. Αυτό ζητάει η κοινωνία. Θέλουμε τον σεβασμό. Σεβασμό προς τον Θεό. Σεβασμό προς το πρόσωπό μας και προς το πρόσωπο του άλλου. Σήμερα, αυτός ο σεβασμός δεν υπάρχει. Δεν σεβόμαστε τον άλλον. Τον περιφρονούμε. Τον πετάμε". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη λέξη χαρά που είπε ο νέος Μητροπολίτης λέγοντας πως "η λέξη χαρά είναι στο Ευαγγέλιο. Ευαγγέλιο σημαίνει μήνυμα χαράς και αγάπης κι όταν είσαι εσύ χαρούμενος ευαγγελικά, θα είσαι η πηγή που θα προσφέρει χαρά. Φόβος και χαρά, λοιπόν, είναι ευλογημένες λέξεις και είναι θεμέλια στη ζωή σου".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημείο του χειτονητήριου λόγου του νέου Μητροπολίτη επισημαίνοντας πως "ύστερα, μνημονεύοντας το έργο της Εκκλησίας που είναι πράγματι τεράστιο, διότι έχει σαν αντικείμενο τον άνθρωπο, να τον βοηθήσει σε όλες τις πτυχές, είπες μια φράση, ότι από εκεί από την επαρχία θα ρθει στην Σύνοδο, αυτό είναι το εκκλησιαστικό νόημα. Αυτή είναι η Αλήθεια. Μέσα στην Εκκλησία δε δουλεύει κανείς για τον εαυτό του. Δουλεύει για τους άλλους. Το έργο του καθενός δεν είναι προσωπικό, έχει σκοπό το κέντρο για να γίνει εκκλησιαστικό".

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις ανάγκες της εποχής λέγοντας πως "Είσαι ένας από τους νέους Ιεράρχες. Η αλήθεια είναι, πως ο Θεός μας έδωσε πληθώρα νέων Ιεραρχών, κάτι που το χρειαζόμαστε. Το χρειάζεται η πατρίδα, η Εκκλησία, ο λαός. Χρειαζόμαστε νέες σκέψεις, νέες τοποθετήσεις, νέα γλώσσα προς τα έξω, αλλά βασισμένη στην ίδια Αλήθεια, την Αλήθεια του Χριστού που μένει στον αιώνα, αλλά αλλάζει τρόπους προσεγγίσεως και συνεργασίας. Είστε νέοι Ιεράρχες που έχετε προσόντα, νέες μεθόδους που δίνει η επιστήμη και ποτέ η Εκκλησία δεν κατήργησε την επιστήμη, αντίθετα την επιστρατεύει, για να μας ανοίξετε νέους δρόμους πάντοτε εν Χριστώ. Είστε η ελπίδα μας, το στήριγμά μας".

Συμβούλευσε, ωστόσο, το νέο Μητροπολίτη και στις χαρές και στις λύπες να είναι σταθερός στο θυσιαστήριο του Χριστού που είναι το Α και το Ω της ζωής μας, διότι αυτοί που σήμερα θα τον χειροκροτήσουν πιθανόν να τον λιθοβολήσουν και αυτοί που θα τον ασπαστούν πιθανόν να τον ειρωνευτούν.