Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Να έχουν ελπίδα στον Θεό και να είναι ενωμένοι κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος

5.7.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Μήνυμα αισιοδοξίας πως με πίστη στο Θεό και ενωμένοι θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ "Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει".

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος με την στήριξη του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ξεκίνησε σήμερα από τον ιερό ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας, με τη Θεία Λειτουργία στην νοηματική.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ διερμηνέας της νοηματικής ήταν ο κ. Ευστράτιος Πατρινός.

Κατά την Θεία λειτουργία ο π. Συμεών αναφέρθηκε στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή και επεσήμανε πως "για ακόμη μία φορά ο Χριστός μας φανερώνει ότι είναι το πρόσωπο της αγάπης. Πολλές φορές εσφαλμένα νομίζουμε ότι για να είναι κάποιος Χριστιανός αρκεί και μόνο να αναγνωρίζει την ύπαρξη του Θεού, να πιστεύει στον Θεό και να δηλώνει τη θρησκεία του. Έρχεται όμως η σημερινή περικοπή να μας αποκαλύψει ότι αυτό δε συνιστά πίστη στο Θεό. Οι δαιμονισμένοι άνθρωποι πίστευαν στον Θεό" επεσήμανε ο π. Συμεών και έθεσε το ερώτημα: "Πώς, όμως, έβλεπαν τον Θεό και σε ποιον Θεό πίστευαν;" και απάντησε πως "έβλεπαν στο πρόσωπο του Χριστού, όχι τον ευεργέτη ή τον θεραπευτή, αλλά έναν βασανιστή, έναν δυνάστη. Αυτή είναι η κατάσταση του ανθρώπου που δε μπορεί να αγαπήσει".

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο π. Συμεών υπογράμμισε πως "πολλές φορές επειδή βλέπουμε τον Χριστό με τα δικά μας μάτια, με το δικό μας κόσμο, με βάση τα πάθη μας, την ιδιοτέλεια μας, την φιλαργυρία και το συμφέρον μας βλέπουμε έναν άλλο Χριστό από αυτόν που είναι πραγματικά. Πόσες φορές δε βλέπουμε στο πρόσωπο του Χριστού έναν τιμωρό, αν δεν είμαστε καλοί; Πόσες φορές δε βλέπουμε στο πρόσωπο του Χριστού έναν διεκπεραιωτή των υποθέσεών μας, που όταν τον χρειαζόμαστε και τον έχουμε ανάγκη τρέχουμε και απαιτούμε, εμείς οι δήθεν ευσεβείς, την βοήθειά του; Πόσες φορές δεν προσεγγίζουμε τόσο εσφαλμένα τον Θεό; Και έχει απομακρυνθεί η καρδιά μας από το να καταλάβει ότι αυτός ο Θεός είναι της αγάπης και της πραότητας. Είναι ο Θεός που μας δίνει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή αγάπη, ειρήνη, εγκράτεια, χαρά, πίστη, πραότητα".

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο π. Συμεών επεσήμανε πως "το μεγάλο μήνυμα που μας στέλνει η σημερινή ημέρα είναι να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς, να διώξουμε την ιδιοτέλεια, την φιλαυτία, το προσωπικό συμφέρον κι όλα αυτά τα εμπόδια να τα αφήσουμε στην άκρη και να βάλουμε μπροστά την αγάπη, την σχέση και την κοινωνία και θα ανακαλύψουμε τον αληθινό Θεό, τον αληθινό εαυτό μας και την αληθινή ζωή".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην σημαντική πρωτοβουλία να υπάρχει διερμηνέας της νοηματικής κατά την Θεία λειτουργία και ευχήθηκε σε όλους οι ευλογίες της Εκκλησίας να τους σκεπάζουν και να τους ενισχύουν. "Διανύουμε μία δύσκολη εποχή με πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός και φόβος, καλούμαστε να έχουμε την ελπίδα μας στον Θεό, ο ένας να στηρίζει τον άλλο και να είμαστε ενωμένοι και όπως περάσαμε τόσες κρίσεις και τόσες δυσκολίες στην ιστορία αυτού του τόπου έτσι πολύ γρήγορα θα περάσουμε στην απέναντι όχθη και θα βρούμε σιγά-σιγά μόνοι μας τον βηματισμό και την ηρεμία της ζωής" επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αργότερα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ενορίας συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τα μέλη της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ. Ο π. Ανάργυρος Σιγάλας καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και τον ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος νοηματικής κατά την θεία λειτουργία, αλλά και για τη στήριξη που χρειάζεται το πρόγραμμα, για να μεταφραστούν τα Ευαγγέλια.

Ο Αρχιεπίσκοπος με συγκίνηση δήλωσε πως "η συντροφιά αυτή με φέρνει πολλά χρόνια πίσω, διότι ήταν πνευματικός μου ο μακαριστός Νικόδημος Γραικός, ο οποίος είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή σε ένα έργο για αυτούς τους ανθρώπους".

Ο Αρχιεπίσκοπος διηγήθηκε πώς ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή ο μακαριστός Νικόδημος λέγοντας πως όταν ήταν κατηχητής στον Ι.Ν. των Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα είδε δυο αδέλφια να κάθονται στη γωνία της αίθουσας και να παρακολουθούν χωρίς να συμμετέχουν. Ο μακαριστός τα πλησίασε και έμαθε πως το ένα παιδί ήταν κωφό και το άλλο προσπαθούσε να του εξηγεί τι συμβαίνει και λέγεται σ’ αυτές τις συναντήσεις. Σε συνεργασία με τα παιδιά ο μακαριστός Νικόδημος σε λίγο χρονικό διάστημα μπορούσε να διηγείται την περικοπή του Ευαγγελίου με νοήματα. Το κωφό παιδί έφερε στην ενορία και τους φίλους του και κάπως έτσι ξεκίνησε ο πρώτος πυρήνας του κατηχητικού.

Ο μακαριστός Νικόδημος ήταν ο πρώτος που από το 1940 άνοιξε την πόρτα σε αυτά τα παιδιά και μπορούσε να επικοινωνεί μαζί τους δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν στην πνευματική ζωή της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως κατασκευάζεται ήδη ένα κέντρο φιλοξενίας και απασχόλησης στον Βαρνάβα, που θα αγκαλιάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους και θα φέρει το όνομα "Νικόδημος Γραικός". "Η ζωή κοντά στον πατέρα Νικόδημο είχε ως αποτέλεσμα να συνδεθώ κι εγώ με αυτούς τους ανθρώπους και να τους αγαπήσω" είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ. Γιάννης Γιάλλουρος με τη βοήθεια του διερμηνέα ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμβολή του και τον ενημέρωσε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στο χώρο της εκπαίδευσης της νοηματικής γλώσσας και ζήτησε τη βοήθειά του για τη διάδοση και την διεύρυνση του προγράμματος νοηματικής κατά την Θεία λειτουργία.

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε στις απορίες των μελών της Ομοσπονδίας και επεσήμανε πως θα φροντίσει να βρεθούν λύσεις στα ζητήματά τους. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του διερμηνέα επικοινώνησε με τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ και τους ευχήθηκε δύναμη και υγεία, ενώ τους ενημέρωσε πως οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής είναι στη διάθεσή τους για φιλοξενία.

Το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει" ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουλίου. Αυτές τις ημέρες οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε πολιτιστικά κέντρα, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και να παρακολουθήσουν ημερίδες, προτάσεις προγραμμάτων και ομιλίες.