Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

22.6.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Τσαβδαρίδης

Στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά τελέσθηκε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε μπροστά από το παλιό Δημαρχείο, στη συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Θεοδόση Μπακογλίδη. Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ Αλέξανδρος, Άρτης κ. Ἰγνάτιος, Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Ἀλμωπίας κ. Ιωήλ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβιών και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νέας Ἰωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ιερισσοὺ Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, και ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Παρέστησαν επίσης Μητροπολίτες από τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων και από τις Εκκλησίες Κύπρου, Αλβανίας και Κρήτης, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη λέγοντας πως η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή, μια νέα σελίδα, μια καινούργια ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και για την ευρύτερη περιοχή.

"Να είστε σίγουρος ότι ο λαός αυτής της προσφυγικής πόλης, που με μόχθο μετέτρεψε αυτό το άγονο κομμάτι Γης σε μια σύγχρονη δημοκρατική πόλη, σε έναν ιδανικό τόπο κατοικίας με πολιτιστική ταυτότητα, σεβασμό στην παράδοση και την προγονική κληρονομιά του, είναι ένας λαός φιλήσυχος, με πίστη στο Θεό, και σεβασμό στον συνάνθρωπο και στους Θεσμούς" τόνισε ο Δήμαρχος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Κρήνης Προκόπιο επισημαίνοντας πως είχε ένα σημαντικό έργο παρέμβασης στα κοινωνικά δρώμενα.

Ευχήθηκε, ωστόσο, στο νέο Μητροπολίτη να διαποιμάνει αυτό τον ευλογημένο λαό επί πολλά έτη με σύνεση, ευθυκρισία και να αγαπηθεί από αυτόν, αλλά και να τον αγαπήσει ειλικρινώς.

Ο Δήμαρχος ανέφερε, επίσης, πως θα είναι στο πλευρό του Μητροπολίτη, αρωγός κάθε θεάρεστου έργου που θέλει να πραγματώσει, αλλά και για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή αυτής της πόλης.

Τον κάλεσε, ακόμη, να αφουγκραστεί την αγωνία και τον αγώνα των απλών ανθρώπων και τον διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα είναι κοντά του όχι μόνο στα μεγάλα και δύσκολα αλλά και στα καθημερινά.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους πιστούς που βρέθηκαν εκεί για την επίσημη υποδοχή και τόνισε "ερχόμενος στην Καλαμαριά, στην «καλή μεριά», στην πόλη των προσφύγων, του πόνου, της λαχτάρας της επιστροφής, της αναδημιουργίας της προόδου και του πολιτισμού, των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, που κρατούν ψηλά το λάβαρο της πίστης και της πατρίδος, αισθάνομαι ότι δεν έρχομαι σε ξένο τόπο, αλλά σε τόπο που γνώριζα και πάντοτε ονειρευόμουν. Κι αυτό γιατί κάθε τόπος της παρτίδας μας είναι δικός μας τόπος, κάθε σπιθαμή της πατρίδας μας είναι δικιά μας σπιθαμή".

Προσέθεσε, επίσης, ότι δεν ήρθε αυτόκλητος, άλλα απεσταλμένος από την Ιεραρχία της Αγίας Εκκλησίας της Ελλάδος."Ήρθα, όχι για να κομίσω κάτι νέο, αλλά για να υπενθυμίσω ότι Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός εις τους αιώνας" είπε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης.

Ακόμη απευθυνόμενος προς τους πιστούς τόνισε: "ήρθα για να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί, όπως μαζί σας πάλευε για τέσσερις δεκαετίες ο μακαριστός προκάτοχος μου Προκόπιος. Ήρθα για να αγωνιστούμε και να δημιουργήσουμε μαζί"

Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως "όσο κι αν λυπούμαι ως άνθρωπος γιατί αποχωρίζομαι τον αφοσιωμένο πρωτοσύγκελό μου, χαίρομαι γιατί χαρίζω άνδρα μεστόν, υπερασπιστή των εθνικών δικαίων, φιλόστοργον πνευματικό πατέρα, νουνεχή θεολόγο στην μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς". Στη συνέχεια μίλησαν ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια και τις Τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι του κλήρου της Μητρόπολης.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μηροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς μεταξύ άλλων ανέφερε: "Δεν θα εξαγγείλω το πρόγραμμά μου, ούτε θα πρωτοτυπήσω γιατί στην Εκκλησία δεν πρωτοτυπούμε, ερχόμαστε ως ακόλουθοι των πατέρων μας". Αναφέρθηκε στις συμβουλές που του έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την χειροτονία του και επεσήμανε πως "ρόλος του Επισκόπου είναι να ανάβει κεριά μέσα στο σκοτάδι των ψυχών, να φανερώνει στους ανθρώπους το αληθινό φως, να μπολιάζει τον κόσμο με το φως της Αναστάσεως. Έτσι κι εγώ, εις τύπον και εις τόπον Χριστού, αναλαμβάνω ως άλλος Χριστός να διακονήσω τον λαό της Καλαμαριάς. Άλλωστε, όταν ανάβει ένα κερί μέσα στο σκοτάδι δε βλέπουμε μόνο το δρόμο, αλλά και τους συνοδοιπόρους".

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης μίλησε και για τον προκάτοχό του και την προσφορά του, ενώ αναφέρθηκε στην οικογένειά του και στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. "Καυχόμαι για την καταγωγή μου, στη Φλώρινα χτυπά δυνατά η καρδιά της πονεμένης Ρωμηοσύνης, καυχόμαι που προέρχομαι από προγόνους που μαρτύρησαν για την πατρίδα, που ανατράφηκα από φτωχούς μα τίμιους γονείς, που μαθήτευσα κοντά σε άξιους επισκόπους” είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο και το Σώμα της Ιεραρχίας, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και τόνισε πως "δεν έρχομαι ως ξένος αλλά ως πνευματικός σας πατέρας. Δεν ζητώ τον πλούτο σας αλλά μέρος στην καρδιά σας. Μπορεί να μη συναντήθηκαν μέχρι τώρα τα βήματά μας, αλλά συναντηθήκαμε στο κοινό Ποτήριο, στον κοινό πόνο των εθνικών τραγωδιών. Στις φλέβες μου κυλά το δικό σας αίμα".