Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Αρχιεπίσκοπος για τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο

20.5.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Η αγάπη του μακαριστού Μητροπολίτη Νικολάου προς τον συνάνθρωπο είναι ένα μήνυμα προς τον καθένα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη.

Νωρίτερα τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ενώ συμπροσευχήθηκαν ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μίλησε για τη ζωή και το έργο του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρού Νικολάου λέγοντας: "Σήμερον μυροβλύζει η κτίσις και δεν είναι μόνον η άνοιξις που μυρίζει· είναι οι ατμοί των πνευματικών αγώνων και των καμάτων του αειμνήστου Ιεράρχου, δια των οποίων ευαρέστησε τον Θεό, και οι οποίοι, ως κρίνα, ευωδιάζουν την Εκκλησία και μυρίζουν τα πρόσωπά μας... Ο Νικόλαος ήτο ουρανοπολίτης! Γι αυτό και δεν τον εζάλησαν οι δόξες και οι τιμές οι επίγειες, ούτε τον κατέβαλαν οι δοκιμασίες του βίου, οι θλίψεις, οι θάνατοι, της σαρκός η ασθένεια, οι πικρίες και οι διώξεις. Εγνώριζε ότι εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έχομεν (Ιωάν. ιστ , 33). Επίστευε, ωστόσο, και ακολουθούσε αταλάντευτα, τον επαγγειλάμενον την νίκην και την χαράν (Ιωάν. ιστ , 33) , υπομένων (Ψαλμ. ρκθ , 5) και, κυριολεκτικώς, θανατούμενος όλην την ημέραν (Ψαλμ. μγ , 23), αγωνιζόμενος να ποιή, όχι το ίδιον θέλημα, αλλά του Θεού. Δεν έπαυσε ποτέ να διερευνά τον εαυτόν του, εάν είναι σύμφωνος με την εντολήν του Θεού ο βίος του, εφαρμόζοντας το «πρόσεχε εαυτώ» του Μεγάλου Βασιλείου. Ανεδείχθη, τοιουτοτρόπως, νηφάλιος, βουλευτικός, των παρόντων φύλαξ, των μελλόντων προνοητής". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως "ο Νικόλαος εποίμανε την τοπική μας Εκκλησία ολίγα έτη, αλλ, εν τούτοις, «επλήρωσε χρόνους μακρούς» (Σοφ. Σολομ. δ , 13) και «έσπευσεν εκ μέσου πονηρίας» (Σοφ. Σολομ. δ , 14). Ανάρπαστος οίχεται και, δόξα τω Θεώ, «κατέλιπε μετάμελον» (Παροιμ. ια , 3). Αναδείχθηκε εγκαλλώπισμα του γένους, άνθος των ομηλίκων". Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφερόμενος στην προτομή του προκατόχου του επεσήμανε πως "υπάρχει, εν τούτοις, και μία άλλη προτομή του Νικολάου... Εννοώ εκείνη «την εξαισίαν προτομήν», την οποία ο ίδιος ο Νικόλαος εφιλοτέχνησε, εργασάμενος δια βίου τον προσωπικόν του αγιασμόν και η οποία φυλάσσεται δυνάμει Χριστού".

Στη συνέχεια μίλησε ο κατά σάρκα αδελφός του μακαριστού, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, για την τιμή προς τον προκάτοχό του.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος και οι Αρχιερείς στον προαύλιο χώρο του ναού τέλεσαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού. Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως "σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Εκκλησία. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος ήταν ένα δώρο του Θεού στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στην Μητρόπολη Χαλκίδος". Προσέθεσε, επίσης, πως "η απλότητα, η ταπεινότητα, η εργατικότητα και η αγάπη του προς τον συνάνθρωπο είναι ένα μήνυμα προς τον καθένα".