Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Στο Κάιρο ο Αρχιεπίσκοπος για την τελετή θυρανοιξίων του Αγίου Γεωργίου

23.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:57:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Στο Κάιρο βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεωδόρου, για την τελετή θυρανοιξίων της ιστορικής μονής Αγίου Γεωργίου, της Ροτόντα της Ανατολής και των εγκαινίων του εκκλησιαστικού μουσείου.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και ο Δειυθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας. Στο Κάιρο βρίσκονται, επίσης, οι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Η τελετή θυρανοιξίων και τα εγκαίνια του μουσείου θα πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ευρίσκεται στην περιοχή του Παλαιού Καΐρου. Πρόκειται για την περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, η οποία πήρε την ονομασία της μετά την εγκατάσταση των Βαβυλωνίων αιχμαλώτων που έφερε στην Αίγυπτο ο Φαραώ Ραμσής Α’(1390 π.Χ.) από την εκστρατεία του στην Ασία. Βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες, μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως.


Στον χώρο αυτό οι Βαβυλώνιοι ανήγειραν φρούριο. «Βαβυλών φρούριον ερυμνόν, αποστάντων ενταύθα Βαβυλωνίων, είτα διαπραξάντων ενταύθα κατοικίαν παρά των βασιλέων» (Στράβων, Γεωγραφία, κεφ.XVII). To φρούριο, λεγόμενο Κασρ ελ Ρουμ ή Κασρ ελ Σάμμα (Παλάτι των Λαμπάδων, είτε λόγω της λατρείας της φωτιάς, είτε λόγω των φωτεινών σημείων προς συνεννόηση) γνώρισε τρεις ανακαινίσεις από τους ρωμαίους αυτοκράτορες Οκταβιανό, Τραϊανό και Αρκάδιο, συνεπεία της γεωγραφικής σπουδαιότητος του χώρου.

Μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού στην Αίγυπτο, όταν το έτος 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του καταργεί τους ναούς του παγανισμού, το Ρωμαϊκό φρούριο μετατρέπεται σε Ναό από στρατιωτικούς προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου, ενώ η Βαβυλώνα είχε καταστή Επισκοπή. Μετά την αραβική κατάκτηση της Νειλοχώρας (7ος αι.μ.Χ.) μετονομάζεται σε Φουστάτ (στρατόπεδο, παραλλαγή της βυζαντινής λέξεως Φοσσάτο, εκ της λατινικής fossatum) και μετά την ίδρυση του Καΐρου λέγεται Μισρ αλ Αττίκατ ή Μισρ αλ Γκατίμαντ.

Η Μονή, πλέον, του Αγίου Γεωργίου στο διάβα των αιώνων, λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο και κοιμητήριο, γνώρισε δε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότητες καταστροφές από πυρκαγιά και αποκατεστάθη από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).