Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Να μην απελπίζονται παρά μόνο να πιστεύουν κάλεσε τους πιστούς ο Πατριάρχης

18.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος


"Ο Κύριος δεν εγκαταλείπει όσους πιστεύουν σε Αυτόν" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα Σερρών, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό.

Συγχοροστατησαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, Βρεσθένης Θεόκλητος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Πατρῶν Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ἰωάννης και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος και οι Αρχιερείς που συνοδεύουν τον Πατριάρχη.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, τοπικών οργανώσεων και συλλόγων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία της πόλης και στη ζωή και στο έργο του Αγίου Νικήτα. "Βρισκόμαστε νοερώς πάντοτε μαζί σας" είπε ο Πατριάρχης και υπογράμμισε πως "ενδιαφερόμαστε για το λαό της ιστορικής αυτής πόλης και για τα ζητήματα που σας απασχολούν".

Μίλησε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Νικήτα και για το θάρρος των προγόνων του τόπου και επεσήμανε πως "μας εμπνέει η ιστορία και η προσφορά του τόπου και του λαού σας".

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιερό ναό του Αγίου Νικήτα λέγοντας πως αποτελεί κέντρο και σημείο ενίσχυσης της πίστης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους πιστούς να "μην απελπίζονται στο πέλαγος των πειρασμών της ζωής, μόνο να πιστεύουν".


Ο Άγιος Νικήτας ήλθε στην πόλη των Σερρών το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στις 30 Μαρτίου του 1808. Την αιτία της παρουσίας του στην πόλη των Σερρών ο πρώτος συναξαριστής αναζητά στην απόφαση του Αγίου να θεραπεύσει το άλγος της ψυχής του, που προκλήθηκε από την αμφίρροπη σε θέματα ευσέβειας διαγωγή των προγόνων του, με την κατάθεση της καλής προς τον Κύριο ομολογίας.

Ο Άγιος μαρτύρησε δι' απαγχονισμού το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις 4 Απριλίου του 1808. Ο χρόνος ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου είναι άγνωστος. Είναι γνωστό, όμως, πως οι πατέρες της Σκήτης της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους, ύστερα από αίτημα του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Καρδαμένη, παραχώρησαν στην Εκκλησία των Σερρών μέρος από το Άγιο λείψανο του, που φυλάσσεται στον φερώνυμο ναό του Αγίου. Η μνήμη του ιερομάρτυρα Αγίου Νικήτα, πολιούχου της πόλεως των Σερρών, γιορτάζεται από το 1987 την Κυριακή του Θωμά.

Αύριο το πρωί ο Πατριάρχης θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα του Νέου Σερρών και το απόγευμα θα επισκεφθεί το Διοικητήριο Σερρών και αργότερα θα παραστεί σε εκδήλωση της Μητροπόλεως στην αίθουσα "Αστέρια" του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών υπό τον τίτλο "Η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες".