Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Καλούμαστε να υπομένουμε τις δυσκολίες από οπουδήποτε κι αν προέρχονται"

19.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

"Καλούμαστε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να υπομένουμε με χαρά τις δυσκολίες από οπουδήποτε κι αν προέρχονται" τόνισε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα του Νέου Σερρών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Συλλειτούργησαν οι οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, Βρεσθένης Θεόκλητος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Πατρῶν Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ἰωάννης, Iερισσοὺ Aγίου Ὅρους καὶ Ἀρδαμερίου Θεόκλητο, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος και οι Αρχιερείς που συνοδεύουν τον Πατριάρχη.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε πως "όποιος επιθυμεί να λάβει πείρα ζωής και Αναστάσεως έχει μία και μόνη επιλογή. Επιλογή ελευθερίας, αλλά και σωτηρίας. Να είναι και να παραμένει δια της καλλιέργειας των θεοειδών αρετών, μέλος του Παναγίου Σώματος του Αναστάντος Κυρίου, να τρέφεται πνευματικώς εκ της μεταλήψεως του θεωμένου και αναστημένου Δεσποτικού Σώματος και Αίματος εκ του ιερού κύλικος της ψυχοτρόφου και αιωνιζούσης Τραπέζης της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως "η αγάπη αναδεικνύεται ασυγκρίτως δυνατοτέρα του μίσους, ως η ζωή ισχυροτέρα του θανάτου, η αλήθεια του ψεύδους, η ενότης των διαιρέσεων, η ελπίς της απογνώσεως, η μετάνοια της αμαρτίας, η πίστις της απιστίας, η ωραιότης της ευτέλειας".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βίο και στο έργο του Αγίου Νικήτα, αλλά και στη συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας με τις Τοπικές Αρχές λέγοντας: "Συνεργαζόμαστε για τον στηριγμό, την ενίσχυση και την πρόοδο του λαού τούτου".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στους νεομάρτυρες λέγοντας πως "το μαρτύριό τους τους κατέστησε αθάνατους". Κάλεσε τους πιστούς να υπομένουν κάθε δυσκολία και λύπη τονίζοντας πως "οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να υπομένουμε με χαρά κάθε δυσκολία από οπουδήποτε κι αν αυτή προέρχεται". "Ο Σταυρός είναι το κέντρο της θυσίας του Χριστού, αλλά και το επίκεντρο της κοσμοθεωρίας", είπε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης και προσέθεσε πως "ο Ιησούς αναγεννά την καρδιά του καθενός. Γνωρίζοντας την Αλήθεια θα απελευθερωθούμε". Μίλησε, επίσης, για τις ζωές των Ιερομαρτύρων επισήμαίνοντας πως πρέπει να αποτελούν πρότυπο και υπογράμμισε πως "εμπνεόμαστε από τον ηρωισμό του Αγίου Νικήτα και από τον ηρωισμό των σύγχρονων μαρτύρων της Μέσης Ανατολής".