Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Σειρά συναντήσεων με θέμα την εκκλησιαστική ζωγραφική

2.4.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:56:00Εκτύπωση

Το ερχόμενο Σάββατο 4 Απριλίου οι Εκδόσεις Πορφύρα πραγματοποιούν στο Πατάρι του Αρμού μια εκ βαθέων συνομιλία ανάμεσα στον ζωγράφο Γιώργο Κόρδη και τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Κώστα Ζερβό. Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων, όπου ένας εικαστικός συζητά με ένα ψυχαναλυτή. Μέσα από τη σταδιακή αποκάλυψη του έργου του, τη συζήτηση και τη συμμετοχή του κοινού, ο εσωτερικός κόσμος και το μήνυμα του κάθε έργου ανεξαρτητοποιείται από τον δημιουργό και γίνεται κτήμα του θεατή που είναι αποφασισμένος να ανοιχθεί σε αυτό.

Ο Γιώργος Κόρδης αναφέρει για την επικείμενη συνάντηση: «Προσδοκώ από την εν δήμῳ αυτή συνάντηση μια συγχώρηση, μια κοινή διαδρομή με τον συνομιλητή μου ώστε να χωρήσουμε μαζί μέσα από χρώματα και σχήματα για να ακουμπήσουμε τις ζωγραφιές μου με τρόπο που να γίνουν όλα προσβάσιμο κτήμα της κοινότητας αφού στο τέλος των πραγμάτων, για μένα, αυτό που θα ‘θελα να υπάρχει είναι το πέρασμα από το είναι σε μια δυναμική ενότητα των πάντων».

Ο συνομιλητής του ζωγράφου, ψυχίατρος Κώστας Ζερβός, επισημαίνει από την σκοπιά του ψυχοθεραπευτή: «Η μητέρα που φροντίζει το παιδί της δεν του προσφέρει μόνο τροφή, προστασία, θαλπωρή, καθησυχασμό και ευχαρίστηση. Του προσφέρει και νόημα. Μια από τις βασικές μητρικές λειτουργίες είναι να κατανοήσει τις αδιαφοροποίητες ακόμη εμπειρίες του βρέφους, να τις συναισθανθεί, να τις νοηματοδοτήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα εντάξει την εμπειρία του βρέφους μέσα στην γλώσσα, θα απορροφήσει τις εντάσεις του θα του τις επιστρέψει ως νόημα. Ο κ. Κόρδης έχει την πρόσφατη εμπειρία της αγιογράφησης μιας ορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική. Θα μπορούσαμε άραγε να δεχθούμε την μεταφορά ότι ένας ιερός ναός παραπέμπει σε μια μητρική αγκαλιά; Και θα μπορούσαμε άραγε συνεχίζοντας αυτήν την μεταφορά να θεωρήσουμε τις επιφάνειες του ναού ως συστατικά στοιχεία αυτής της αγκαλιάς στα οποία ο ψυχισμός του εκκλησιαζόμενου θα συναντηθεί με το νόημα;».

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ και στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5). Κάθε Κυριακή στις 20:00 συντονιστείτε και ακούστε την εκπομπή του π. Πέτρου Μινόπετρου -ΑΠΟ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΤΕΧΝΗ- και τις συνομιλίες του με τους συντελεστές της σειράς.

Σάββατο, 4 Απριλίου,, 12.00-14.00, βιβλιοπωλείο Αρμός, (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα), προσέλευση: 11:30 π.μ.